Boh je slnkom môjho života

A aby Kristus skrze vieru prebýval vo vašich srdciach, aby ste tak zakorenení a upevnení v láske mohli so všetkými svätými pochopiť, aká je to šírka, dĺžka, výška a hĺbka, a poznať Kristovu lásku, ktorá prevyšuje poznanie, a tak aby ste sa dali naplniť celou Božou plnosťou. (Ef 3,17-19)

Moja dcéra odlietala na dovolenku do Dubaja v počasí, keď nebolo hodno von ani psa vyhnať. Jeseň už dávala jasne najavo, že každú chvíľu odovzdá vládu zime, a tak svoj odchod manifestovala usmoklenými dňami. Po farebných lístočkoch už nebolo takmer stopy, len na zemi sa povaľovalo množstvo hnedých špinavých pozostatkov. Najvyšší čas odletieť do teplých krajín.
Niektoré vtáky už odleteli, a to na celú zimu, no naša dcéra odlietala len na týždeň. Po svojom návrate nám rozprávala množstvo zážitkov, mňa však zaujal hlavne jeden výnimočný. Keď ich lietadlo štartovalo, nevidela z okienka nič zaujímavé. Čo by sme aj chceli pozorovať v takom pochmúrnom ráne? Ako však lietadlo stúpalo nad protivné, sivé mraky, zrazu bolo všetko iné. Svietilo tam slniečko a nikto by neveril, že dolu je zatiahnutá obloha a sychravo. Nádhera a krása, ktorá sa vraj ťažko opisuje. Úžasná štruktúra oblakov zvýraznená slnečnými lúčmi, ktoré ako keby dokresľovali každý detail. Nijaká fotografia by nevystihla tento okamih. Ešte neboli na vysnenej, slnkom zaliatej pláži, ale už prežívali zázrak.
Napadlo mi, že je to krásna ilustrácia nášho života. Neprežívame vždy len skvelé dni, no niekedy je viac tých boľavých. Náš život sa často podobá „dlhej jeseni“ plnej „slzavých rán“. A aj keď ešte nie sme v krásnej, zasľúbenej novej zemi, už dnes môžeme našou vierou hľadieť nad uplakané mraky smutných dní.
Vierou sa chytám Božej ruky a vnímam jeho prítomnosť. On je tým Slnkom v mojom živote. Stále si uvedomujem, že aj toto je jeden z mnohých dôvodov, prečo verím v Boha aj Bohu. On dvíha našu slabú vieru k nebesiam, aby ju zázračne posilnil pre večnosť. Uvedomujem si, že to neviem slovami dostatočne opísať, len s vďačnosťou prijať, pretože Božie činy presahujú moje ľudské chápanie.
„Žiť len preto, aby človek žil, je dosť málo. Život musí obsahovať hodnoty, pre ktoré sa oplatí žiť.“ (Arthur Charles Clarke)

Môj nebeský Otče, ďakujem Ti, že vždy, keď prežívam „dlhú jeseň“, počas ktorej nevidím slnko, môžem zavrieť oči a snívať. Snívať o tom, ako to raz bude u Teba v Tvojom kráľovstve. Ďakujem Ti, že si aj v takých chvíľach slnkom môjho života.

Katarína Urbanová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi