Ale ako je napísané: Ani oko nevidelo, ani ucho nepočulo a čo ani do ľudského srdca nevstúpilo, to pripravil Boh tým, čo ho milujú. (1Kor 2,9)

Spoločnosť Western Union dnes pôsobí na celom svete. Už od 19. storočia sa zaoberá rýchlymi prevodmi peňazí bez banky. Jej predstavitelia si uvedomili, že používaním Edisonovho telegrafu by mohli skvalitniť svoje služby. Navštívili preto slávneho vynálezcu s otázkou, koľko by za predaj telegrafu žiadal. Vynálezcu táto otázka zaskočila, preto si vyžiadal čas na rozmyslenie. Jeho žena mu poradila, aby žiadal 20-tisíc dolárov. Jemu sa to však zdalo príliš veľa. O niekoľko dní sa opäť stretli a Edison tu mal predostrieť svoju požiadavku. Na radu ženy chcel navrhnúť 20-tisíc dolárov, ale v rozhodujúcej chvíli nemal odvahu túto sumu vysloviť, a tak premýšľal. Zástupca spoločnosti prerušil trápne ticho a predložil ich ponuku:
„Pán Edison, budete súhlasiť s tým, keď vám zaplatíme 100-tisíc dolárov?“ Edison zostal v šoku, lebo ponuka vysoko prevyšovala jeho predstavu.
Takí sme my ľudia. Nevieme ohodnotiť veci, s ktorými nemáme osobnú skúsenosť a ktoré sú nám vzdialené. Uverili sme Bohu a prijali Jeho ponuku večného života. Čítame o tom, akú vysokú cenu za naše spasenie zaplatil na Golgote. Tešíme sa na život bez trápenia, bolesti a smrti. Všetky naše predstavy o tom, čo nám Boh dáva a ponúka, sú ohraničené naším obmedzeným poznaním. Edison videl, že telegraf funguje, ale nemal predstavu, akú službu môže vykonať. Preto nedocenil jeho hodnotu.

Pane, ani my nedokážeme plne ohodnotiť to, čo „oko nevidelo, ucho nepočulo a čo ani do ľudského srdca nevstúpilo“. A tak sa tešíme z Tvojho zasľúbenia a ďakujeme Ti za dar večného života, ktorý vierou v Pána Ježiša prijímame.

Jiří Drejnar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi