V dome môjho Otca je mnoho príbytkov. Keby to tak nebolo, bol by som vám azda povedal, že vám idem pripraviť miesto? (Ján 14,2)

Pán Ježiš poukazuje na nebeský domov. V pôvodnom jazyku Novej zmluvy je použité grécke slovo hé oikia (ženského rodu). Tento výraz neznamená len dom, ale skôr domácnosť a rodinu, jednoducho miesto blízkych a láskyplných vzťahov. Rovnaké slovo je použité napr. v podobenstve o márnotratnom synovi, ktorý opúšťa domov svojho otca (Luk 15,25), alebo v podobenstve o dvoch staviteľoch. (Mat 7,24-27) Naopak, podstatné meno dom, hó oikos (mužského rodu), ako stavba, nájdeme na mnohých iných miestach. (Luk 14,1) Môj manžel je kazateľ a učiteľ v teologickom seminári. Spolu sme sa už šesťkrát sťahovali. Dôsledkom takého opakovaného vykorenenia celej rodiny je vedomie, že vlastne nemám pevný bod, ktorý by som mohla nazývať domovom. O to príťažlivejšie sú pre mňa slová Pána Ježiša, že má pre nás pripravený skutočný domov v nebesiach.
Je to veľká útecha a posila aj pre tých, ktorí na tejto zemi žijú z najrôznejších príčin v rozbitých a neúplných rodinách alebo domov vôbec nemajú. Je to nádej pre zbedačených, ktorí žijú v chudobe alebo samote. Mať domov je túžbou asi každého človeka na tejto zemi a Pán Ježiš má moc naplniť ju.

Ďakujeme Ti, Pane Ježišu, že máš pre nás prichystaný domov v nebesiach, kde bude láska, radosť a pokoj. Prosíme Ťa, daj, nech tam s Tebou môžeme byť aj my, naši blízki a mnohí ďalší.

Hanka Machová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi