… na prejavy Hospodinovej milosti, že neprestávajú, že sa nekončia dôkazy jeho zľutovania. Každé ráno sú nové, nesmierna je tvoja vernosť. (Plač 3,22.23)

Len ten, kto prežil veľkú bolesť a horký smútok, môže pochopiť Jeremiášove emócie, ktoré vyjadruje v knihe Plač (Náreky). Boží prorok v hlbokom zármutku narieka nad zánikom Jeruzalema a rozptýleným národom, ktorý znáša dôsledky svojej neposlušnosti. Pri čítaní tejto knihy máme pocit, že azda každé slovo je zmáčané slzami pisateľa. Jeremiáš videl bolesť a skazu a uvedomoval si, že inak to ani nemohlo byť. Také sú prirodzené dôsledky hriechu. Podobne sa to odohralo aj na samom začiatku po páde prvých ľudí.
Boh vždy usiluje o naše dobro, pretože nás miluje. To si mohli v tých najťažších skúškach overiť všetci, ktorí stáli na jeho strane. Jeremiáš je síce zarmútený a plače, ale súčasne vyznáva, že Boží súcit nikdy neslabne. Aj keď je smutný, svoj postoj a výhľad vyjadruje vyznaním:
„Môj podiel je Hospodin, vraví moja duša, preto budem čakať na neho.“ (Plač 3,24)
Aj dnes žijeme vo svete plnom nespravodlivosti, chudoby a bolesti. Ak si však ako Božie deti uvedomujeme, že sú to prirodzené dôsledky vzbury proti Stvoriteľovi, malo by nás to skôr rozplakať a mali by sme sa s Bohom deliť o svoj zármutok. Ak máme s Bohom skutočný vzťah, potom môžeme žiť v nádeji a pevnej viere, že má vládu vo svojich rukách a že podľa sľubu všetko čoskoro zmení. To je predsa úžasné posolstvo!
„Ježiš Kristus nám nedal iba sľub, že s nami bude až do konca sveta, ale uistil nás, že s nami chce bývať po celú večnosť.“ (Neznámy autor)

Môj nebeský Otče, ďakujem Ti za knihu, v ktorej prorok plače a narieka nad osudom Izraela. Vďaka nej som si znovu uvedomil, aké dôležité je rešpektovať Tvoje rady. Ak sa vydám svojou vlastnou cestou, skončím rovnako ako vtedy Izrael.

Jiří Drejnar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi