Môžem mať nádej (2)

Lebo stvorenstvo túžobne očakáva zjavenie Božích synov. Stvorenstvo nebolo totiž podrobené pominuteľnosti dobrovoľne, ale skrze toho, ktorý ho podrobil. Trvá však nádej… (Rim 8,19.20)

Trvá však nádej – to je najdôležitejšia správa, ktorá znie svetom. Je síce pravda, že nenapĺňa stránky novín ani nezaberá čas vyhradený správam zo sveta, ale je to tak. Nádej, ktorú dáva Boh, je riešenie a pomoc. Nádej je to, čím ľudia žijú. Ak nemáme nádej, sme beznádejný prípad. Najdôležitejšou správou pre tento svet je, že nie sme beznádejný prípad – pretože nádej trvá. S nádejou sa nič nekončí, ale bez nádeje sa končí všetko.
„Áno, ale tu hovoríme o niečom, čo len bude a my žijeme teraz,“ namietne niekto. Je pravda, že síce žijeme v prítomnosti, ale napriek tomu žijeme budúcnosťou. Tešíme sa na jar, na dovolenku, na to, že budeme zdraví… Netešíme sa, že zajtra ideme na chirurgický zákrok, že máme skúšku a podobne. Ak máme pred sebou radostnú udalosť, pomáha nám to preklenúť aj neradostný dnešok. A, naopak, ak máme pred sebou nepríjemnú udalosť, pokazí nám to aj krásny dnešok. My síce žijeme v prítomnosti, ale žijeme budúcnosťou. Prítomnosť je totiž taká kvalitná, aká kvalitná je budúcnosť. Dá sa žiť aj minulosťou alebo len prítomnosťou, ale Boh upriamuje našu pozornosť na budúcnosť.
Anjeli povedali učeníkom, ktorí sledujú odchádzajúceho Ježiša: „Muži galilejskí, čo stojíte a hľadíte do neba? Tento Ježiš, ktorý bol vzatý od vás do neba, príde…“ (Sk 1,11) To je zmysel našej viery a liek, ktorým nám Boh lieči bolesti dneška – pohľad do budúcnosti. Je pravda, že veci môžu niekedy vyzerať beznádejne, ale zasľúbenia nás upriamujú na budúcnosť. Učia nás žiť tým, čo bude, nielen tým, čo je.
Nech sa deje čokoľvek „trvá však nádej“. A tak „vás vyzývam, aby ste neklesali na duchu… neklesajte na duchu. Verím totiž Bohu, že to bude tak, ako mi povedal.“ (Sk 27,22.25)

Pane Ježišu, svet okolo nás trápia depresie z beznádeje. Ďakujeme Ti, že v Tebe máme budúcnosť. Nauč nás žiť budúcnosťou. Krásnou budúcnosťou, lebo ju budeme prežívať s Tebou. Preto s Tebou chceme prežívať aj prítomnosť.

Jan Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi