Vidíš prasatá alebo Spasiteľa?

Pastieri ušli, a keď prišli do mesta, porozprávali všetko, aj udalosť s posadnutými. Tu celé mesto vyšlo v ústrety Ježišovi. Keď ho stretli, prosili ho, aby odišiel z ich kraja. (Mat 8,33.34)
Mnohí Samaritáni z toho mesta uverili v neho pre slovo ženy, ktorá svedčila: Povedal mi všetko, čo som robila. Keď teda prišli k nemu Samaritáni, prosili ho, aby ostal u nich. (Ján 4,39.40)

Spasiteľ uzdravil dvoch posadnutých ľudí, ktorí bránili obyvateľom Gadary voľne prejsť k moru. Nečistí duchovia vošli do prasiat, ktoré sa utopili v mori, a pastieri s prázdnymi rukami utiekli do mesta, kde svedčili o všetkom, čo sa stalo. Obyvatelia mesta prišli za Ježišom s prosbou, aby odišiel. Aj samotná Samaritánka sa ponáhľala do mesta s prázdnymi rukami, bez vedra na vodu, len aby svedčila o Ježišovi. Na základe toho ľudia opustili svoje domovy a prosili Spasiteľa, aby u nich zostal.
Pastieri mali vo svojej mysli prasatá, Samaritánka Ježiša. Oni premýšľali nad svojou stratou, no ona objavila Ježiša Krista. Zabudla na studňu, vedrá, na svoju pošramotenú povesť aj pochybnosti, či jej ľudia uveria. Bez rozpakov rozhlasovala, s kým sa stretla. Hovorila o tom, že Kristus vedel všetko, čo v minulosti urobila.
Kresťania môžu predčasne hovoriť o tom, čo stojí nasledovanie Spasiteľa, čo všetko je potrebné zanechať a čo je potrebné rešpektovať. Často nepredstavujú obeť Ježiša Krista, ale obeť, ktorú musia priniesť sami. Obrátený kresťan nepremýšľa o ťažkostiach, výsmechu alebo strate povesti, ale každý deň sa raduje z toho, že našiel Krista. Obyvateľom Gadary stačilo na rozhodnutie svedectvo pastierov a už pri stretnutí so Spasiteľom mali svoj názor. Neprišli za Ním preto, aby počuli jeho slovo. Ľudia zo Samárie sa neuspokojili ani s tým, čo im povedala Samaritánka, lebo túžili načúvať priamo Spasiteľovi. Pastieri boli zameraní na obeť, ktorú museli priniesť oni, Samaritánka bola zameraná na Krista, ktorý obeť priniesol.

Pomôž mi, Pane, aby som bol zameraný na Tvoj život a Tvoju obeť.“

Aleš Zástěra

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi