Odvaha učiť sa

Môj Otec je oslávený tým, že prinášate veľa ovocia a že sa stávate mojimi učeníkmi. (Ján 15,8)

„Cieľom vzdelávania je vychovať kreatívnych a vynaliezavých ľudí, ktorí sú schopní tvoriť nové veci, nielen opakovať to, čo robili predošlé generácie.“(Jean Piaget)
Pán Ježiš Kristus si na šírenie svojho diela nevyhľadal učených a výrečných členov židovskej veľrady, „duchovných profesionálov“ svojej doby, samosudcov pyšných na svoje vedomosti. Tých jednoducho obišiel, pretože sa nechceli učiť novým postojom k biblickým pravdám. Za svojich „kolegov“ si prekvapivo vybral ľudí z najnižšej sociálnej vrstvy – rybárov. Týchto nevzdelaných mužov poveril šírením úžasných právd, ktoré mali pohnúť svetom. Najlepší Učiteľ využil každú príležitosť na to, aby im objasnil hlboké pravdy o láske nebeského Otca, všestrannej pomoci Ducha Svätého a o význame svojej obeti na kríži pre každého, kto bude stáť o večnosť s Ním. Najlepší Učiteľ sveta učil svojich súčasníkov v chráme, na brehu jazera, pri posedení v tráve, počas putovania do rôznych dedín a mestečiek, pri stolovaní s rôznymi ľuďmi, na uliciach… Neskôr mali oni učiť ďalších, posielať ich do sveta s nádhernou zvesťou o Božej láske – evanjeliom. Ich žiaci mali potom učiť ďalších… Táto „reťazová reakcia“ novodobých učeníkov má zasiahnuť aj teba.
Pán Ježiš ťa volá, aby si sa aj ty stal Jeho učeníkom. Chceš sa aj dnes od neho niečo nové naučiť a možno niečo nefunkčné, zastarané či dokonca zlé odučiť? Slovo „učeník“ má základ v slove „učiť sa“. Cirkevníkovi stačí niekam patriť, ale učeník sa túži stále učiť. Nevyhovára sa na vek, okolnosti ani problémy. S vďačnosťou prijíma každý deň ako dar, ako súčasť školy života. Je rád, že sa môže učiť, ako sa čoraz viac podobať svojmu Učiteľovi, ktorý je – Láska.

Milovaný nebeský Otče, prosím, uč ma pod vedením Tvojho Svätého Ducha nasledovať príklad Pána Ježiša Krista v každom okamihu dnešného darovaného dňa a niesť ovocie Tvojej lásky.

Bohumil Kern

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi