Čo urobím pre Ježiša?

Choďte a ohlasujte: Priblížilo sa nebeské kráľovstvo. (Mat 10,7)

„To všetko som urobil ja pre teba; čo urobíš ty pre mňa?“ Túto vetu som si prečítala pod jedným krížom, keď som mala sedemnásť rokov. Oslovila ma na celý zvyšok môjho života. Pane, čo môžem ja urobiť pre teba?
„CHOĎTE A OHLASUJTE…“ (Mat 10,7) Vyjdite von do sveta a hovorte o Hospodinovi. EXODUS znamená vyjdenie. Vyjsť von. Vyjsť z cirkvi do vonkajšieho sveta, medzi ľudí. Je to vyjdenie z bezpečia „domova“ do prostredia pre veriaceho človeka skoro neznámeho a často nebezpečného. Znamená to opustiť ono známe, milé, priateľské a bezpečné. Chce to odvahu zareagovať na výzvu: „Kto pôjde?“ A ešte väčšiu na ňu odpovedať: „Tu som, pôjdem ja.“
Vychádzame von preto, aby sme mohli byť blízko tým, ktorí nás naozaj potrebujú. Nech sa ľudia mimo cirkev dozvedia, že je tu niekto, kto ich miluje, kto sa pre nich narodil a za nich položil život. EXODUS s nádejou, že ho môžu prežiť aj tí, ktorých oslovujeme. Je to vyjdenie z hriechu, zo starého myslenia, konania a života.
Táto úloha je veľmi ťažká a náročná aj pre tých, ktorých oslovujeme; veď aj oni vchádzajú do iného sveta, nového a pre nich doteraz neznámeho. Uvádzame ich do nového prostredia, myslenia, do nových zásad, zvykov, ale aj rebríčkov hodnôt.
Vyjdenie von je našou odpoveďou na Božiu lásku k nám. Z našej strany ide o prejav odvahy a lásky prostredníctvom služby blížnemu. Ako môžeme milovať Boha, ktorého nevidíme a nemať záujem o blížneho, ktorého vidíme?
Naše vyjdenie je prejav našej lásky k Bohu, v ktorého pevne veríme.

Pane Ježišu, ty dobre vieš, že sa mi nechce vyjsť von medzi neznámych ľudí. Radšej som v bezpečí domova alebo môjho zboru. Napriek tomu viem, že chceš, aby som vyšiel von. Ty vieš aj to, koho môže osloviť to, čo s Tebou prežívam. Daj mi odvahu ísť za týmto človekom. Ukáž mi, čo mám robiť a do mojich úst vlož tie správne slová.

Renata Balcarová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi