Boh odpovedal na moje pochybnosti

Zver svoju cestu Hospodinovi, dôveruj mu a on sa o všetko postará. (Žalm 37,5)

Rada by som sa s vami podelila o skúsenosť, ktorá je súčasťou mojej mozaiky, prečo verím v Boha. Naskytla sa mi príležitosť ísť na misijnú cestu do Rwandy. V mojom rozhodovaní, či túto ponuku prijmem, alebo nie, zohral dôležitú úlohu fakt, že neviem anglicky tak dobre, aby som mohla v tomto jazyku prednášať.
Preto som sa za to modlila a postila. Stále som cítila, že mám ísť, aj keď to nebolo logické. Prijala som túto situáciu ako výzvu odovzdať Bohu svoju najbližšiu budúcnosť a veriť mu, že On bude všetko viesť. Nezostala som nečinná a snažila sa pracovať na svojej angličtine. Keď som odlietala do Rwandy, bolo mi jasné, že ak sa nestane zázrak, neviem, čo budem robiť.
Po prvých stretnutiach s miestnymi obyvateľmi mi nebolo do smiechu. V podstate som im vôbec nerozumela. Kládla som Bohu v modlitbách otázku: „Bože, Ty si ma cez rôzne ťažkosti doviedol až sem a teraz dopúšťaš, aby to všetko bolo zbytočné?“
Boh odpovedal. Po dvoch dňoch prednášania s prekladateľom, počas ktorých sme mali problém navzájom si rozumieť, prišiel nový prekladateľ. Bol ním mladý učiteľ angličtiny z miestnej školy, pričom jeho angličtine som dosť rozumela. Odvtedy šlo všetko oveľa lepšie. Vďaka tejto skúsenosti som spoznala, že ak na Božie výzvy odpoviem áno, sám bude konať nezávisle od mojich schopností. Dôkazom toho boli ľudia, ktorým som prednášala. Chodili za mnou a ďakovali, že prostredníctvom mojej služby ich Boh oslovil a chcú mu odovzdať svoj život.
Sú chvíle, keď sa ma zmocní pochybnosť, či Boh naozaj existuje, či všetko okolo mňa nie je len súhra náhod. Zakaždým, keď si spomeniem na túto skúsenosť, viem, že Boh existuje a zaujíma sa o mňa. A nielen to. Som súčasťou Jeho plánu, vďaka ktorému chce spasiť ľudí okolo mňa.

Bože, ďakujeme Ti, že sa nehneváš, keď pochybujeme o tom, či vôbec si. Nielen, že sa nehneváš, Ty nám dokonca dávaš nové dôkazy o svojej existencii a znova nás uisťuješ, že nás miluješ, odpúšťaš nám a chceš nás mať vo svojej nebeskej rodine.

Jana Gregorová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi