Vytrvalá modlitba slečny Márinky

Preto vám hovorím: Všetko, o čo sa modlíte a prosíte, verte, že ste dostali a budete mať. (Mar 11,24)

Mal som vtedy asi desať rokov. Bol som obyčajný chlapec z rodiny, kde sa nikto nemodlil. So svojím otcom som chodieval vykladať ľuďom uhlie a drevo. Boli sme chudobní a každá koruna, ktorú sme si privyrobili, nám padla vhod. Rád som oteckovi pomáhal, dokonca som sa rýchlo naučil aj drevo rúbať.
Raz sme takto pracovali u starej babičky. Bola slobodná a nikto ju neoslovoval inak než slečna Márinka. Ľudia sa jej posmievali nielen preto, že sa nikdy nevydala, ale aj preto, že sa stále modlila. Aj na ceste, napríklad pri každej kaplnke, ale aj dennodenne v kostole.
Raz po práci sme si s ňou sadli na lavičku a rozprávali sa. „Čo škola a ako sa učíš?“ spýtala sa ma. Nechcel som jej klamať, pretože bola naozaj dobrá. Tak som šiel s pravdou von: „Vôbec ma nebaví učiť sa. Nejde mi to a ostatní sa mi vysmievajú!“ Márinka sa v tej chvíli zasnene zahľadela na šumavské vrchy, potom sa ku mne otočila, usmiala sa a nežne povedala: „Petríček, budem sa za teba každý deň modliť.“ Nevenoval som však tejto dobrosrdečnosti pozornosť.
O nejaký čas Márinka z nášho mestečka zmizla. Presťahovali ju do domova dôchodcov a odvtedy som ju nikdy nevidel. Život šiel ďalej… Dnes som už starý muž. Keď sa však pozriem späť, uvedomujem si, že dva roky po tomto rozhovore sa mi začalo v škole dariť. Zo zlých známok boli lepšie a lepšie… Na konci deviatej triedy som mal už len jednu dvojku. Bez problémov som vyštudoval strednú a potom aj vysokú školu. No stále sa nemôžem ubrániť presvedčeniu, že za tým zlomom v mojom prospechu nebola len moja usilovnosť, ale predovšetkým opakované modlitby slečny Márinky…
Neviem, kedy Márinka zomrela ani kde má hrob. Ale viem, že sa s ňou raz v Božom kráľovstve stretnem. Tam budem mať možnosť nielen jej, ale aj Pánu Bohu poďakovať za svoj život.

Pane Bože, ďakujem Ti, že do nášho života zasahuješ aj vplyvom veriacich ľudí, ktorí sa za nás modlia. Ďakujem Ti, že vypočúvaš naše prosby za ľudí, ktorých máme radi. Prosím Ťa, vypočúvaj aj moje prosby za ľudí, ktorých mám rád a na ktorých mi záleží…

Petr H.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi