Božia láska premohla môj ateizmus

… čo sa narodilo z Boha, víťazí nad svetom. A tým víťazstvom, ktoré premohlo svet, je naša viera. (1Ján 5,4)

„Keby som nepoznal kresťanov, stal by som sa kresťanom.“ (Mahátma Gándhí)
Počuli ste niekedy tento citát? V detstve som nebola vedená k viere v Boha a ani neskôr som kresťanstvo nevnímala pozitívne. Moji známi síce chodili do kostola, ale keď z neho vyšli, zase z nich boli nepríjemní ľudia. Neustále boli podráždení, nadávali a opíjali sa. Tak som si povedala, že Boh (na základe toho, čo vidím) nemôže existovať. Nemohol by predsa dovoliť, aby takí ľudia nosili jeho meno. Napriek tomu všetkému mal Boh plán s mojím životom. Najprv sa postaral o to, aby som pocítila silu opovrhnutia, ktoré som cítila pri stretnutí s pokrytectvom niektorých kresťanov, aby ma neskôr k sebe priviedol cez dobré srdce veriaceho kamaráta. Ak som predtým svoj ateizmus odôvodňovala „správaním kresťanov“, teraz som musela priznať, že môj priateľ musí mať hlbšiu motiváciu, prečo je v dnešnom pokrivenom svete stále dobrým, zodpovedným a čestným človekom. To, že je kresťan, mi prezradil až po nejakom čase. Nasledovalo veľa rozhovorov a výmen názorov, až ma priviedol medzi svojich priateľov. Nevychádzala som z údivu, že sú iní než ostatní mladí, ktorých som dovtedy poznala.
Často som bola v dnešnom zlom svete nešťastná. O to viac som si užívala každý piatkový večer strávený na stretnutiach mládeže diskusiami o inom, krajšom živote. Cesta nebola ľahká, no jednoducho som musela vybojovať boj sama so sebou. Dnes viem, že Boh použil mojich priateľov, aby mi ukázal, že má silu meniť srdce ľudí, ktorí túžia po zmene.
Stále nechápem, že nám dôveruje. Vie, že sme nedokonalí a často zlyhávame. Napriek tomu nás poveril dôležitou úlohou – predstavovať Jeho charakter ľuďom okolo nás. Láskyplne nás učí, lebo chce, aby sme ho spoznali. Neponáhľa sa. Len čo ho pustíme do srdca, pocítime úžasnú radosť z toho, že svojím životom môžeme prispieť k záchrane našich blízkych.

Drahý Pane, prosím, nauč nás žiť tak, aby sme svojím životom pomáhali ľuďom v našom okolí nájsť Tvoju lásku. Uč nás, meň nás, pomáhaj nám. Ďakujem Ti, že každého z nás osobne poznáš a oslovuješ individuálne podľa našich hlbokých potrieb. Amen.

Lenka Havelková

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi