Nezaspi na vavrínoch

Ty však zostaň v tom, čomu si sa naučil a čo ti je zverené, veď vieš, od koho si sa to naučil, a pretože od detstva poznáš sväté Písma, ktoré ti môžu dať múdrosť na spásu, a to vierou v Ježiša Krista. (2Tim 3,14.15)

Cirkev adventistov siedmeho dňa pôsobí v Európe pomerne dlho. Značná časť jej členov sa do cirkvi vlastne narodila, veď už odmalička počúvame príbehy a učíme sa o Bohu. Učia nás rodičia; v menšej miere kazateľ a učitelia v detskej sobotnej škole. V dospievaní postupne strácame naivnú detskú vieru a musíme si ujasniť, čomu vlastne veríme, a obhájiť to pred ostatnými – a hlavne pred sebou.
Timotej možno pochyboval alebo bol ohrozený bludným učením. Pavol ho vyzýva, aby „zotrval v tom, čomu sa naučil“. Platí táto výzva aj pre nás? Pavol poznal jeho matku Euniké i babičku Lois, a navyše sa rozprával aj s ním osobne. Nepoznal našich rodičov ani kazateľov, no napriek tomu si myslím, že jeho rada platí aj pre nás. Necitlivá aplikácia nás však môže dostať do rozporu s tým, čo Pavol píše v predchádzajúcom verši.
Boli sme vychovávaní ako kresťania, od detstva poznáme sväté Písma. Možno dokážeme naspamäť recitovať len niekoľko veršov a nemáme prečítanú celú Bibliu. Alebo sme ju prečítali celú, no aj tak nás pri opätovnom čítaní neprestáva prekvapovať. No musíme si uvedomiť, že len poznať je veľmi málo. Pavol píše, že „sväté Písma nám môžu dať múdrosť na spásu, a to vierou v Ježiša Krista.“ Slovo Božie to dokáže. Moja otázka teda znie: „Dokážem túto múdrosť prijať do svojho života?“

Duch Svätý, ďakujem Ti, že môžem poznať sväté Písmo a že si ho môžem prečítať vo svojej rodnej reči. Prosím Ťa o vytrvalosť pri jeho štúdiu a o pokoru, aby som netrval na vlastnej múdrosti, ale prijímal múdrosť, ktorú mi v Písme dávaš a ktorá vedie k spaseniu.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi