Viera od kolísky

… pretože od detstva poznáš sväté Písma, ktoré ti môžu dať múdrosť na spásu, a to vierou v Ježiša Krista. (2Tim 3,15)

Vďaka rodičom som prvýkrát čítal Bibliu skôr, než som začal chodiť do školy. Starší bratia ma naučili čítať, tak som mohol sem-tam nakuknúť do našej Biblie. Nemôžem povedať, že som tomu rozumel, ale rodičom som vďačný za to, že som sa už ako dieťa mohol zoznámiť s Božím slovom. Mama nikdy o viere veľa nehovorila, ale to, čomu verila, dokázala preniesť aj do života.
V spoznávaní Biblie mi pomohla aj moja babička. Vždy som mal pocit, že ju pozná celú naspamäť. Keď som sa jej na niečo spýtal, okamžite odpovedala citáciou biblického textu. Na to, že do školy chodila len tri roky – potom už musela pásť kravy – mala fantastickú pamäť. Obdivoval som jej schopnosť, ako dokázala nám deťom prerozprávať biblické príbehy tak, že sme im rozumeli.
Tretím človekom, ktorý mi pomáhal prenikať do tajov Biblie, je môj otec. Zohral dôležitú rolu v období môjho dospievania. S ním som mohol diskutovať o svojich pochybnostiach a otázkach, na ktoré som nemal odpoveď. A práve on mal pochopenie pre moje hľadanie a niekedy aj blúdenie.
Mohol by som písať aj o tom, akú úlohu v mojom hľadaní zohrala tzv. „detská sobotná škola“, do ktorej som, ako napovedá názov, každú sobotu chodieval. Učitelia, ale aj chlapci a dievčatá, s ktorými som sa tam stretával, tiež prispeli k tomu, že som sa mohol zoznámiť s tým, čo nám Boh odkázal v Biblii.
Občas som závidel ľuďom, ktorí rozprávali úžasné skúsenosti o tom, ako ich Boh našiel „v bahne hriechu“ a úplne zmenil ich život. Ja som nič podobné neprežil. Niekedy som si však kládol otázku, či je vôbec Boh v mojom živote prítomný. Dnes viem, že Boh ma sprevádza už od narodenia. Uchránil ma od problémov, do ktorých by som sa dostal, keby som ho nepoznal. Veď už aj tak som ich už narobil dosť.

Môj nebeský Otec, ďakujem Ti za moju pozemskú mamu a pozemského otca. Ďakujem Ti za babičku a dedka a za všetkých ľudí, ktorí mi už v detstve ukázali, akú rolu plní Biblia v hľadaní zmysluplného života. Pomôž mi, aby som sa im aspoň trochu podobal.

Vlastimil Fürst

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi