Božie vyslobodenie od závislosti

Ak vás teda Syn vyslobodí, budete naozaj slobodní. (Ján 8,36)

Keď som mala jedenásť, presťahovali sme sa do novopostaveného domčeka. Moji rodičia už nemuseli toľko šetriť. Mama mohla kúpiť aj to, na čo sme predtým nemali, a dokonca (čomu sme sa ako deti tešili) aj všelijaké sladkosti. Vtedy som netušila, že o pár rokov s tým budem mať problém.
Stalo sa! Najprv to šlo celkom pomaly. Tu a tam som si dala niečo dobré „pod zub“. Čoskoro som začala sladkosti vyhľadávať. Spomínam si, že skoro každý večer som prišla za mamou a ona mi rada vždy niečo dala – čokoládu, cukrík, keksík… Takisto som vyhľadávala maškrty, kde sa dalo. V tom čase som mala problémy s trávením, časté bolesti v krku a vracajúce sa angíny. Neprikladala som tomu význam, nieto ešte, aby to súviselo s mojou maškrtnosťou.
Potom prišla „škaredá“ hnisavá angína. Napriek tomu, že som užívala predpísané lieky, stav sa nezlepšoval. Možno práve preto, že ani moja psychika nebola v poriadku. Spomínam si na „perličku“ z toho obdobia, keď raz prišla mama večer z nemocnice, kde pracovala, a ako obvykle nám rozprávala, čo sa „dialo“ v práci. Ten večer to bola smutná a krátka správa. Na ich oddelení zomrel sedemnásťročný chlapec! „Zomrel on, môžem zomrieť aj ja,“ vírilo mi hlavou. Fyzicky i psychicky som bola na dne.
V sobotu sa rodičia vrátili z bohoslužby, z ktorej mama priniesla časopis Znamenia doby. Podávala mi ho so slovami: „Nechceš si ho prečítať? Alebo si ho aspoň prelistuj.“ Bol v ňom špeciálny článok o cukre a imunite! Vtedy mi to konečne došlo. Ležala som v posteli a všetko vyznávala Pánu Bohu. Sľúbila som mu, že ak ma uzdraví, prestanem jesť sladkosti. Chcem sa naňho spoliehať, pretože bez Neho to nezvládnem.
Bol to pre mňa veľký medzník v živote. Áno, Ježiš uzdravuje i vyslobodzuje. Dnes sladkosti nepotrebujem. Chvála za to patrí Pánovi. Musím však priznať, že niekoľkrát som svoj sľub porušila – a zistila, že to sladké pokušenie by mi znovu zachutilo. Vďaka Božiemu odpusteniu a Jeho pomoci som znovu prijala milosť oslobodenia. Chvála Bohu.

Bože, ďakujeme Ti, že si vždy nablízku, keď potrebujeme vyslobodenie od závislosti, do ktorej sme sa dostali. Ďakujeme Ti, že si silnejší než naša chuť na sladkosti, cigarety alebo alkohol. Uč nás aj dnes vážiť si svoje zdravie. Skôr než si ho pokazíme vlastnou nerozvážnosťou.

Vlasta Č.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi