Možem žiť zdravo (1)

Ježiš chodil po všetkých okolitých mestách a dedinách. Učil v ich synagógach, hlásal evanjelium o kráľovstve a uzdravoval každú chorobu a každý neduh. (Mat 9,35)

Ježiš aktívne pôsobil medzi ľuďmi. Keď kázal, aktívne sa staral o ich duchovný život. Uzdravoval ich z rôznych chorôb a určoval im pravidlá ich medziľudských vzťahov. Vždy mu šlo o „celého človeka“. „A sám Boh pokoja nech vás celých posvätí a pri príchode nášho Pána Ježiša Krista nech zachová vášho neporušeného ducha, dušu i telo bez úhony.“ (1Tes 5,23) Toto prianie neplatilo len v minulosti, ale zasahuje aj do prítomnosti a týka sa aj nás. Je to pochopiteľné – Boh nás stvoril a záleží mu na tom, aby to „všetko veľmi dobré“ sa zachovalo.
Zvyčajne si ľudia želajú „hlavne zdravie“. Možno aj preto, že sa hovorí: „Zdravie nie je všetko, ale bez zdravia je všetko ničím.“ Je pozoruhodné, že v posledných rokoch sa stále viac ľudí venuje problematike zdravého spôsobu života. Zháňajú literatúru, kupujú zaručene zdravé potraviny, navštevujú fitcentrá, behajú po uliciach a parkoch a odmietajú to, čo nie je v súlade so zdravou životosprávou. Aj Svetová zdravotnícka organizácia, ako pridružená inštitúcia pri OSN, vystupuje ako propagátor zdravej výživy a zdravého spôsobu života. To všetko svedčí o tom, akou dôležitou hodnotou je zdravie.
Svetová zdravotnícka organizácia definovala zdravie ako komplexnú pohodu v oblasti fyzického, duševného a sociálneho zdravia. Teda tiež hovorí o celistvosti človeka a o celistvosti jeho potrieb.
Boh poskytuje dobré a užitočné rady aj v oblasti celistvého zdravia človeka. Teda v oblasti duchovnej, telesnej, duševnej i sociálnej. Radí nám, čo máme robiť, aj keď často nehovorí, prečo to máme robiť. To však nie je dôvod, aby sme Jeho rady nebrali vážne. Platí totiž: „Ja poznám svoje zámery, ktoré mám s vami – znie výrok Hospodina – sú to zámery pokoja, a nie nešťastia; dám vám budúcnosť a nádej.“ (Jer 29,11)

Bože, túžim byť zdravý. Niekedy mám problém prijať zásady zdravého životného štýlu. Často zbytočne veľa mudrujem o tom, čo radíš, namiesto toho, aby som svoju energiu investoval do života podľa Tvojich rád. Pomôž mi, aby som dnes menej oponoval a viac žil podľa toho, čo mi radíš.

Jan Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi