Boh bol mocnejší než veliteľ

Hospodinov anjel táborí okolo bohabojných a vyslobodí ich. (Žalm 34,8)

Bol rok 1969 a v tom čase nebolo jednoduché prežívať sobotu podľa biblických princípov. Ešte ťažšie bolo na vojne. Príchodom do kasární som si uvedomil, že mi nebudú stačiť holé informácie z Biblie, a tak som v tichosti volal k Bohu.
Veliteľ nepoznal nijaké výnimky, vodili ma z jednej kancelárie do druhej, pričom som bol aj u lekára. Na chodbách mi okoloidúci radili: „Nekaz si život.“ V tých dňoch som prežíval neustály nátlak a prehováranie. Poručík ma odviedol späť na rotu a povedal mi:
„Viem, že mi neutečieš.“
Nechal ma napospas mojej neistote. Bol som presvedčený, že je už @@@rozhodnuté. Zostávala jediná možnosť – Pankrác.
Ako tak sedím v izbe ponorený do seba, zrazu sa vonku objavil @@@vojak. Vyskočil na okno, pozrel sa na mňa a povedal: „Človeče, ty @@@máš šťastie!“ Keď videl môj nechápavý pohľad, začal rozprávať, čo som nemohol tušiť.
Najprv mi povedal, že obsluhuje štábny ďalekopis, a ďalej tlmočil informácie. Vraj keď sa o mne dozvedel veliteľ brigády, zúril: „Toho adventistu zrazím na kolená.“ Poslal ďalekopis so žiadosťou, aby prokurátor prevzal môj prípad. Odpoveď ho šokovala: „Je mladý, nechcem mu kaziť život. Nájdite riešenie.“
Celý naštvaný poslal žiadosť inému prokurátorovi a dostal rovnakú odpoveď. Vďaka tomuto vojakovi som sa upokojil a uvedomil som si, aký je Boh mocný.
Jeden z vojakov mi vtedy povedal: „Nerozumieme tomu, ale držíme ti palce. Konečne sa niekto vzoprel tejto mašinérii.“ Ja som sa nechcel vzoprieť, len som chcel zostať verný Bohu.
Viem, že Boh nerieši životné situácie u každého rovnako. Dnes môžem povedať, že aj keď som na začiatku niečo stratil, nakoniec sa všetko obrátilo na dobré. Nerozumel som vždy tomu, čo Boh konal, , @@@ale vždy sa mi oplatilo dôverovať mu.
Dajme si pozor, aby sme si nezamieňali znalosti za poznanie Boha.
Táto skúsenosť posunula aj mňa o kúsok bližšie k živému Bohu.

Pane, ďakujem, že Ti záleží na mojom bezpečí. Zvlášť Ti ďakujem za to, že ma chceš zachrániť pre večnosť. Nielen mňa, ale aj nesčíselné zástupy tých, ktorí Ti ležia na srdci. Život, smrť a dielo Ježiša Krista je toho dôkazom. Amen.

Zdeněk Lukšík

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi