Buď vôľa Tvoja

Hospodin je dobrý, je pevnosťou v deň súženia. Priznáva sa k tým, ktorí v ňom majú útočisko. (Nah 1,7)

Otec poznal Boha a bol pokrstený skôr, než som sa narodila. Mama uverila, keď som mala dvanásť rokov. V otázke viery ocka vždy rešpektovala, a tak mi boli rodičia príkladom aj v tom, že neboli ľahostajní voči potrebám iných ľudí a podľa svojich možností im pomáhali.
Detstvo som prežila v čase vojny. S detskou dôverou som vnímala Pána Ježiša, s ktorým mám niekoľko osobných skúseností. Sú pre mňa posilou, keď prežívam menej príjemné chvíle života. Zo všetkých skúseností chcem však spomenúť jednu, ktorá sa dotkla celej mojej rodiny.
Počas vojny ocko pracoval ako robotník na letisku. Cez prestávku čítal svojim spolupracovníkom z Biblie a všetci ho poznali pod prezývkou „kazateľ“. Po dohode mal soboty voľné.
Neskôr bol na pracovisko dosadený nový nemecký dôstojník, ktorému sa môj otec predstavil a povedal dôvod svojej viery, pre ktorú v sobotu podľa prikázania nepracuje. Pripomenul, že všetko nadpracuje, no nadriadený tento dôvod neprijal. Jeho posledné slová boli, že ak v sobotu nepríde do práce, v pondelok ho nechá odviezť do koncentračného tábora.
Nastala ťažká chvíľa pre celú rodinu – dve deti a tretie na ceste. Keď ide všetko, ako má, ľahko sa verí. Ako však prejaviť vieru, keď prichádzajú nárazy víchrice? Doma sme všetci pokľakli a prosili Boha o pomoc. Nič iné sme robiť nemohli, len čakať, aká bude Božia vôľa. Bola to dlhá, veľmi dlhá sobota i celý nasledujúci deň. V pondelok sme znovu pokľakli a prosili Boha. S ockom sme sa lúčili so slzami v očiach. Keď však prišiel do práce, dozvedel sa, že nemecký dôstojník náhle zomrel na infarkt. A tak sa náš život vrátil späť do starých koľají a do konca vojny mal ocko soboty voľné.
Naša vďačnosť Bohu bola obrovská. Uistil nás, že vždy, keď budeme @@@Pánovi hlboko dôverovať, uvidíme dôkazy Jeho lásky.

Náš nebeský Otec, je ľahké dôverovať Ti, keď všetko ide podľa našich predstáv. Nauč nás dať svoj život do Tvojich rúk aj v situáciách, keď sa nám nič nedarí alebo keď ide dokonca o našu slobodu či život. Pomôž nám dôverovať Ti za každých okolností.

Marta Grzonková

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi