Pristúp bližšie, až k Bohu

Pristúpme teda s dôverou k trónu milosti, aby sme dosiahli milosrdenstvo a našli milosť a pomoc v pravý čas. (Žid 4,16)

Vzdialenosť medzi zdrojom sily a jej príjemcom môže byť minimálna. No aj nepatrná vzdialenosť od zdroja, napríklad jeden milimeter, bráni prijať veľmi potrebnú energiu. Možno sa vám stalo, že ste sa nechtiac zachytili o prívodovú šnúru a prerušili spojenie medzi zdrojom v zásuvke a spotrebičom, aj keď navonok sa zdalo, že je všetko v poriadku.
Biblický text nás vyzýva, aby sme mali nepredstierané spojenie s trónom milosti. Možno ťa okolie vníma ako kresťana, ktorý žije s Bohom. Ale len ty a Boh viete, či medzi vami nie je čo len nepatrná, milimetrová vzdialenosť, ktorá ťa delí od sily vychádzajúcej z Neho. Čo s tým? Dnešné ranné zastavenie obsahuje jedinečné pozvanie:
„Poď a pristúp bližšie.“
Podobne oslovil Jozef svojich bratov v deň, keď sa im dal spoznať.
(1Moj 45,4) Nemohli tomu uveriť. Ten, koho kedysi zradili a predali, im už dávno odpustil, a teraz im veľkoryso ponúka obnovu vzájomných vzťahov.
Neviem, či mal pisateľ Listu Židom na mysli rovnakú udalosť, keď písal tieto slová kresťanom zo Židov. Ich národ sa k Božiemu Synovi zachoval podobne ako bratia k Jozefovi. Táto výzva však nepatrí len Židom. Je adresovaná každému človeku v dejinách, teda aj mne a tebe. „Poď a pristúp bližšie, ak hľadáš Božiu milosť, od ktorej závisí tvoj život.“
Ako môžeme dnes pristúpiť k Bohu? Najčastejšie slovo, ktoré pisatelia Novej zmluvy používajú pre modlitbu (proseuché), znie takmer rovnako ako slovo pristúpiť.
Boh ťa nevolá preto, aby si vzal späť, čo ti dal. Má ťa rád a praje si, aby si sa zbavil záťaže, ktorou je pre teba tvoja minulosť. Môžeš mu dať všetky svoje zlyhania a sprenevery, o ktorých už dnes vieš len ty a On. Daj mu svoju minulosť a počas svojej modlitby pristúp k Božiemu trónu, aby ťa Tvoj Pán mohol obdarovať svojou milosťou.
„Milosť znamená, že chlieb hľadá hladných, živá voda smädných, pravda klamárov a život hľadá smrť – to všetko v osobe Ježiša Krista, ktorý prišiel hľadať a zachrániť, čo je stratené.“ (Clemens Bretano)

Pane Ježišu, Ty si úžasným zdrojom životnej sily. Niekedy sa mi stáva, že s Tebou strácam osobný kontakt a potom Tvoja sila nemôže prúdiť do môjho života. Pomôž mi dnes, aby som bol celý deň v kontakte s Tebou a vďaka tomu mal dostatok síl na všetko, čo mi dnešok prinesie.

Vladimír Kaleta

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi