Láska a ambície

Ale vy, milovaní, budujte sami seba svojou presvätou vierou a modlite sa v Duchu Svätom. Udržujte sa v Božej láske a očakávajte milosrdenstvo nášho Pána Ježiša Krista pre večný život. (Júda 20.21)

„Drž sa ďaleko od ľudí, ktorí sa snažia znížiť tvoje ambície. Malí ľudia sa o to budú vždy usilovať; len skutoční velikáni ti ukážu, že aj ty sa môžeš stať veľkým.“ (Mark Twain)
John Izzo je autorom zaujímavej knihy, ktorá sa volá „Päť tajomstiev, ktoré musíte objaviť skôr, než zomriete.“ Kniha vznikla ako výsledok rozsiahleho prieskumu medzi staršími ľuďmi, ktorých ich okolie považovalo za múdrych a šťastných ľudí. Autor vychádzal z predpokladu, že väčšina z nás pozná aspoň jedného človeka, ktorého životná múdrosť by mohla byť zdrojom poučenia pre iných. Požiadal 15-tisíc ľudí zo Spojených štátov amerických a z Kanady, aby mu poslali odporúčanie na nejakého múdreho človeka, ktorého dobre poznajú. Nečakal, že dostane toľko odpovedí. Prišlo ich takmer tisíc.
Nešlo mu o to, aby našiel slávnych ľudí. Chcel spoznať ľudí z najrôznejších oblastí, ktorí boli niečím mimoriadni. Boli to holiči, učitelia, podnikatelia, spisovatelia, stavitelia, duchovní, básnici, ľudia, ktorí prežili holokaust, ľudia rôznych vierovyznaní. Do „užšieho výberu“ sa ich dostalo 235. Spolutvorcovia tejto knihy im poslali dotazník so základnými otázkami a potom s nimi strávili niekoľko hodín v osobnom rozhovore.
Jedna z kľúčových otázok znela: „Keby ste mali jedinou vetou ľuďom mladším ako vy poradiť, ako nájsť šťastný a zmysluplný život, čo by ste im povedali?“ Najmladší opýtaný mal 59, najstarší 105 rokov a všetci sa zhodli na tom, že „tajomstvo šťastného a zmysluplného života je stať sa milujúcimi ľuďmi“. Vo svojich odpovediach jasne definovali lásku predovšetkým ako postoj, nie ako emóciu.
Je pravda, že aj keď nemôžeme príliš ovplyvniť, či budeme lásku stále „cítiť“ a či nás budú iní ľudia milovať, môžeme sa rozhodnúť, že sa staneme láskyplnými ľuďmi. To je tá najvyššia ambícia, o ktorú by sme sa mali v živote usilovať. Ktosi múdry napísal, že „ak prestaneme horieť láskou, niekto v našom okolí zomrie na podchladenie“.

Milý Pane Ježišu, nech som aj dnes takou šamotovou tehličkou, nahrievanou Tvojou láskou, ktorá bude originálne a prakticky zohrievať tento hriechom skrehnutý svet.

Bohumil Kern

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi