Verím v Boha – manžela

Tajomstvo Hospodinovo je známe tým, ktorí sa ho boja, a jeho zmluva je nato, aby im ju dal vedieť. Žalm 25,14 (Roháčkov preklad)

Mať tajomstvo predpokladá schopnosť stať sa samostatnou bytosťou. Ďalším predpokladom je schopnosť podeliť sa o svoje tajomstvo. Sám Boh túži po tom, aby sa mohol s človekom podeliť o svoje tajomstvo. Môže ho však zveriť len tým, ktorí sa ho boja, sú ochotní pripustiť si ho k telu, prestať si od neho držať odstup, vpustiť ho „do seba“. Tak totiž vzniká intímny vzťah s Bohom a môžeme s Ním vstúpiť do „manželského“ zmluvného vzťahu.
Možno každý z nás v hĺbke srdca túži mať takého blízkeho človeka, ktorému by mohol zveriť svoje tajomstvá. Keď sa manželia majú naozaj radi, ich vzťah má svoje čaro (tajomstvo), ktoré ostatní obdivujú. V súvislosti s touto témou jedna žena raz spomínala, že pred svadbou jej matka dala túto radu: „Nehovor svojmu manželovi všetko. Ak si chce žena udržať vážnosť a manželovu lásku, musí mať pred ním tajomstvá.“ Nie je to pravda. Otvorenosť a úprimnosť je jedným z tajuplných kľúčov k šťastnému manželstvu. Manželia sa o ňu musia neustále snažiť, aj keď ich to bude stáť nové a niekedy aj veľmi ťažké vyznania.
To krásne na vzťahu s Bohom je, že nijaké naše tajomstvo ho nezaskočí, neprekvapí ani nenahnevá, aj keď ho Biblia predstavuje ako žiarlivo milujúceho Boha, ktorý po nás nevýslovne túži.
Do akej miery budeme pred Bohom hrať divadlo, do takej miery nám zverí tajomstvo, ktoré má špeciálne pre každého z nás. Tak môže vzťah s Bohom získať tajomné čaro príťažlivosti. Skĺzol váš vzťah s Bohom do rutiny či stereotypu? Nenapĺňa vás?

Môj Bože, netušil(a) som, že túžiš mať so mnou dôverný, manželský vzťah. Zbav ma, prosím, strachu úplne sa Ti otvoriť. Obdar ma skutočnou, pravou „bázňou“ pred Tebou, ktorá je predpokladom naplňujúceho intímneho vzťahu.

Petr Činčala

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi