Roztrhnite si srdcia a nie rúcha, vráťte sa k Hospodinovi, svojmu Bohu! Veď je milostivý a milosrdný, trpezlivý a veľmi ľútostivý… (Joel 2,13)

Vrátiť sa k Bohu – to je ten najlepší krok, najúspešnejšia a najúčinnejšia revolúcia. To je zmena, ktorá nemení iba „formu“, ale mení „vnútro“.
Biblia rozpráva nasledujúci príbeh. (Ján 20,19.20) Skupina kresťanov prežila obrovské sklamanie, pretože sa veci nevyvíjali tak, ako si predstavovali. Ich vodca bol popravený a smrť hrozila aj im samotným. Je pochopiteľné, že sa báli, veď to boli ľudia ako my. Nedokázali si nijako pomôcť, ale museli to nejakým spôsobom riešiť.
Urobili to, čo považovali v danej chvíli za najmúdrejšie a najlepšie.
Schovali sa do jedného domu a zabarikádovali dvere a potichu čakali, čo sa bude diať. Domnievali sa, že našli správne riešenie. Mysleli si, že tak to bude dobré. Ale nebolo. Báli sa i naďalej, lebo nevedeli, čo ich čaká. Stále ich kvárila úzkosť. Ťažkú situáciu riešili tak, akoby ju riešil pštros. Strčí hlavu do piesku. Koľkokrát sme aj my strčili hlavu do piesku a riešili veci s tým, že tak to bude najlepšie – a nebolo!
Vtom prišiel Ježiš – prišiel cez zatvorené dvere, pretože pre neho nie je žiadna prekážka prekážkou – postavil sa do stredu a povedal:
„Pokoj vám“. Prianie pokoja zopakuje ešte dvakrát a vďaka tomu ho spoznali. Zrazu sa radujú a majú pokoj v srdci. Ježiš nezmenil nič okolo nich. Nezahubil ich nepriateľov, neurobil nijakú revolúciu v štáte. Urobil revolúciu v ich srdciach. Nenašli možno pokoj okolo seba, ale našli ho v sebe.
Keď šiel veľký český reformátor Ján Hus na hranicu, aby bol za svoje názory upálený, nebol pod vplyvom opiátov, nemal ani „vymazaný mozog“, ale bol pod vplyvom Ježišovho pokoja. Práve ten urobil v jeho srdci a živote najväčšiu zmenu, najväčšiu revolúciu.
Pokoj, pokoj v srdci, ale aj zmenu vzťahov, charakteru, zmenu v pohľade na udalosti aj ľudí okolo nás. To všetko spôsobí Ježiš v našom srdci, ak chceme. A kto by po takejto zmene netúžil?

Pane Ježišu, daj mi pokoj v srdci. Pracuj aj na zmene našich vzťahov, premene charakteru a na zmene nášho pohľadu na udalosti a ľudí okolo nás.

Jan Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi