Na prvom mieste…

Nehovorte teda ustarostene: Čo budeme jesť? Čo budeme piť? Čo si oblečieme? Veď toto všetko zháňajú pohania; a váš nebeský Otec predsa vie, že to všetko potrebujete. Hľadajte však najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko sa vám pridá. (Mat 6,31-33)

Poznáte to, zazvoní vám telefón alebo vás osloví niečo pri surfovaní po internete. Odrazu sa začnete venovať novému problému, ktorý vás pohltí. Vyzerá to totiž súrne. Časová tieseň môže byť nepríjemná, no svoju pozornosť i energiu ste už nasmerovali na novú výzvu. Pritom možno zabudnete, že ste manželke sľúbili, že umyjete riad. Synovi ste chceli opraviť bicykel… Nestihnete už zavolať rodičom, lebo toho „máte veľa“ a dokonca je to urgentné.
Niektorí z nás sú dokonca majstri v tom, ako si dokážeme zorganizovať množstvo neodkladnej práce a povinností. Stephen Covey pripomína jednu užitočnú radu: Dajme prvé veci na prvé miesto! Náš Boh to povedal už dávno: Hľadajte najprv Božie kráľovstvo… Ale my to často robíme naopak. Dôležité veci, ktoré až tak neponáhľajú, odsúvame, a nedôležité, ktoré sa nám zdajú veľmi naliehavé, uprednostňujeme.
Položme si dnes otázku: Čo je pre mňa ako manžela/manželku dôležité? Čo je pre mňa dôležité ako pre rodiča, člena zboru, kresťana…?

Pane, pomôž nám, prosím Ťa, rozlíšiť, čo je naozaj dôležité. Daj nám dosť síl, aby sme to v živote dokázali dať na prvé miesto.

Vladimír Korpáš

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi