Život s Bohom je bez stresu

Pre nič nebuďte ustarostení, ale vo všetkom s vďakou predkladajte Bohu svoje žiadosti vo svojich modlitbách a prosbách. A pokoj Boží, ktorý prevyšuje každý rozum, uchráni vaše srdcia a vaše mysle v Kristovi Ježišovi. (Fil 4,6.7)

Už niekoľko desaťročí používame slovo, ktoré naši predkovia nepoznali – STRES! Ľudia sa stresujú v zamestnaní, študenti a učitelia v školách. Nákaza stresu sa šíri dokonca aj v rodinách. Keďže proti každej epidémii ľudstvo bojuje, hľadáme cesty a spôsoby, ako sa s touto novodobou chorobou vyrovnať. Konajú sa rôzne kurzy a vydávajú publikácie, kde je možné získať rozmanité návody, ako stres potlačiť a získať stratený pokoj a pohodu. Jedna významná zahraničná firma zvolila pre svojich pracovníkov zvláštny spôsob liečby. Do jednej miestnosti postavila figuríny mužov a žien, ktoré môžu vystresovaní pracovníci fackovať alebo do nich kopať.
Kto žije s Bohom, má iný prístup ku skutočnému pokoju a životnej pohode. Apoštol Pavol odporúča spôsob, ktorý sám v mnohých vzrušujúcich situáciách vyskúšal. Overil si, aká pravdivá a dôveryhodná je Ježišova ponuka pokoja. Jeho pokoj je iný než ten, čo ponúka svet. (Ján 14,27) Je to cesta dôvery, modlitby a vďačnosti za jej vypočutie.
Sme len ľudia. Keď sa dostaneme do nepríjemnej situácie, z ktorej z ľudského pohľadu hneď nevidíme východisko, je prirodzené, že každého z nás sa zmocní úzkosť. Keď sa však obrátime k Bohu a v plnej dôvere mu zveríme svoju starosť, naša prosba nezostane bez odpovede, aj keď nám možno odpovie inak, ako sme očakávali.
„Božie ruky sú jemné aj tam, kde sú jeho cesty hrboľaté.“ (Neznámy autor)

Bože, ďakujeme za pokoj, ktorý nám ponúkaš v každej životnej situácii. Prosíme Ťa o silu prijať túto ponuku. Svoj život odovzdávame do Tvojich rúk a dopredu ďakujeme za Tvoje láskavé vedenie.

Jiří Drejnar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi