Len Boh vie, kedy a prečo…

Ponížení sa opäť budú tešiť v Hospodinovi a najbiednejší z ľudí budú plesať vo Svätom Izraela. (Iz 29,19)

Prečo verím v Boha? Lebo Boh je a vypočúva moje prosby. Pravda je tá, že chcem byť aj spasený, ale keď uvažujem o svojom živote, o všetkých skúsenostiach, ktoré som zažil v škole, na vojne a v rodine, a keď nám skoro zomrela dcérka, cítim veľkú vďačnosť. Mám istotu, že Bohu môžem dôverovať.
V jednom okresnom meste som s troma dámami študoval Bibliu. Pani Oľga mala asi 32 rokov, pani Eva 26 a slečna Katka 18. Keď sme preberali lekciu o sobote, chceli byť pokrstené. Ja som však chcel s nimi najprv dokončiť štúdium Biblie.
Na nasledujúce stretnutie prišla pani Oľga celá ustarostená a smutne povedala: „Je zle! Mame našli v hlave nádor a podľa lekárov sa do práce už nevráti.“ Chcel som ju potešiť, a tak som jej bez váhania a premýšľania povedal: „Nebojte sa, budeme sa modliť a všetko bude dobré.“
Keď som cestou domov všetko zvážil, prepadla ma neviera. Čo ak sa tak nestane? Utrápená žena stratí dôveru v biblické učenie a všetko bude stratené. Sám som prežil veľa skúseností, ale všetko sa nemusí stať tak, ako si to predstavujeme. Ďalej sme sa stretávali pri štúdiu Biblie a bol som rád, že o tom, ako sa darí mame pani Oľgy, sme veľa nehovorili. Ale ja som viedol ťažký boj. Volal som: „Bože môj, veď Ty si ma vypočúval. Daj, aby Tvoje meno nebolo znevážené.“
V tom čase som si často pripomínal slová Pána Ježiša: „Tichí a chudobní budú plesať…“ O dva mesiace neskôr prišla pani Oľga a hovorí: „Mama sa vracia do práce. Boh je a tým, ktorí ho hľadajú, dáva odplatu.“ Nechcem touto skúsenosťou povedať, že všetky moje modlitby boli vypočuté, no pri niektorých spätne viem, prečo ich Pán Boh nemohol vypočuť; u iných sa to dozviem až pri stretnutí so svojím Pánom.
Máš starosti, bolesti alebo si chorý?
Chudobní, ktorým nezostalo nič iné než Boh, tí budú plesať.

Pane Ježišu, ďakujem Ti, že uzdravuješ chorých a posilňuješ všetkých, ktorí zápasia o svoju vieru. Chcem Ťa dnes poprosiť za ľudí, ktorí tiež prosia o uzdravenie, ale Ty im ho nedávaš z dôvodov, ktoré poznáš len Ty sám. Chráň ich vieru. Nauč ich dôverovať aj vo chvíľach, keď majú pocit, že ich nepočuješ.

Karel Falgenhauer

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi