Dieťa potrebuje disciplínu

Nezdráhaj sa potrestať chlapca! (Prísl 23,13)

Posledný rozkaz tejto priamej reči sa zjavne týka výchovy (formovania) novej generácie. Zakazuje otcovi či učiteľovi zadržiavať „od chlapca disciplínu“, teda zbaviť ho disciplíny (odoprieť mu disciplínu). Nemusí ísť len o trest, ani len o syna, ale celkom určite sa to netýka dievčaťa.
Tento typ starostlivosti o novú generáciu patrí k životu s Bohom (ako je opakovane vyjadrené v knihe Príslovia 13,24; 19,18; 22,15;
29,17). Disciplína je dôležitým znakom duchovného života, ktorý sa v závere tejto reči objavuje už druhýkrát a na ktorý kniha Príslovia často upozorňuje. (19,27) Mládenec ju potrebuje, ale môže ju prijať len od otca, ktorý je sám vnútorne disciplinovaný, vyrovnaný, poslušný (ako je zrejmé z predchádzajúceho rozkazu v Prísl 23,12). Na disciplínu je tu kladený dôraz opakovaním a potom ešte zdôvodnením: „Veď nezomrie, keď ho udrieš prútom“. Inak by možno umrel. Poriadok, disciplína má teda obrovský vplyv na budúcnosť novej generácie – zachráni ju od smrti. Interpretáciou a korektúrou tohto pokynu môže byť výzva otcom v Ef 6,4, aby:
a) „nedráždili svoje deti“, čiže aby sami žili disciplinovane, ako žiada Prísl 23,12, b) vychovávali ich „prísne a napomínali ich v Pánovi“.
Pokyn z Prísl 23,12 je tým v Ef 6,4 rozšírený o dôraz na napomínanie v Hospodinovi (z Prísl 3,11-12) a o nárok, ktorý je potrebné vyvíjať na obe strany (na otca aj na syna). Výzva „nezdráhaj sa potrestať chlapca“ je teda výzvou na starostlivosť o kvalitu novej generácie, o kvalitu budúcej spoločnosti. Zodpovednosť za budúcu generáciu spočíva teda na nás.

Hospodine, prosíme Ťa, aby si nás pri realizácii tohto pokynu chránil pred agresivitou voči svojim deťom. Súčasne Ťa prosíme za deti, ktoré sú fanatickým uplatňovaním tohto pokynu týrané. Prosíme aj o to, aby sme sa sami podriaďovali Tvojej disciplíne a boli tak svojim deťom príkladom.

Jiří Beneš

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi