Za bohatstvom sa nežeň! (Prísl 23,4)

V tomto pokyne nejde ani o bohatstvo, ani o boháča (bohatstvo a boháč má totiž v hebrejčine rovnaký význam). Boháč je postava bez perspektívy (svoje už má, pozri Prísl 10,15; 18,11; 28,11), preto mu múdry človek nevenuje pozornosť. Rozkaz obmedzuje poslucháča z dvoch dôvodov. Po prvé preto, lebo vplyv boháča a bohatstva je veľký, a po druhé, lebo máme prirodzenú tendenciu zamerať svoje úsilie na získanie bohatstva alebo priazne boháča (vniknúť do jeho vplyvu – pozri Prísl 14,20: „bohatý má priateľov nadostač“).
V živote prežívanom s Bohom nemá hodnotu bohatstvo, ale človek. Zákaz preto mieri na poslucháča tohto textu, na jeho ovplyvnenie v tom zmysle, aby sa nedal strhnúť, ovplyvniť, aby nesadol na lep. Tento požadovaný životný postoj je hodnotou, ktorú si máme osvojiť, a vynaložiť naň svoje úsilie. Investovať do svojej disciplíny, do ovládania seba samého pred pokušením, ktoré poskytuje bohatstvo. Ak je potrebné zakazovať nám túto aktivitu, znamená to, že by sme si mali uvedomovať, ako nás bohatstvo strháva, ako sa za bohatstvom ženieme. Svoju príťažlivosť k nemu by sme mali mať na zreteli, počítať s ňou. Ale nielen to. Svoju príťažlivosť k boháčom by sme mali vedieť korigovať, pretože tento pokyn nás upozorňuje, kam svoju energiu nesmieme nasmerovať, resp. čo nesmieme robiť.
Zákaz „za bohatstvom sa nežeň!“ ani „k boháčovi! (za boháčom)“ je zákaz investovať svoju vnútornú energiu (vyčerpávať sa) na získanie bohatstva alebo považovať bohatstvo za hodnotu hodnú úsilia. Súčasne je to zákaz zaisťovať bohatstvo niekomu inému (ovplyvňovať svoje okolie smerom k bohatstvu). Tu sa teda hovorí, že by sme sa mali brániť aj pred svojou prirodzenou tendenciou zotrvávať, byť v blízkosti boháča. Text nám radí, aby sme sa odpútali od boháča, aby sme nechceli byť bohatými, či nechali ho určovať svoj životný program, svoje aktivity. Skrátka, aby sme neinvestovali svoju životnú energiu do nasledovania boháča.

Hospodine, vyznávame Ti, že bohatstvo považujeme za dôležitú hodnotu a túžime po spoločnosti s bohatými ľuďmi. Máme o seba strach. Spoliehame sa na bohatstvo ako formu zaistenia svojho života a sme slabí na to, aby sme puto, ktorým nás boháč a bohatstvo zväzuje, prerušili. Pomôž nám odolať pokušeniu menom bohatstvo. Chráň nás nielen pred tým, aby naším životným programom bolo úsilie o získanie bohatstva, ale aj pred tým, aby boháč nebol naším životným vzorom. Chráň aj našich blížnych, aby vďaka nám neprepadli túžbe po bohatstve.

Jiří Beneš

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi