Nepriateľ sa s hnevlivým mužom! (Prísl 22,24)

Pokyn má dve časti: a) nárok na konanie; b) charakteristiku človeka nehodného vzťahu, ktorý je v pôvodnom texte opísaný termínom „vlastník hnevu“ (hebr. baal af ). Spoločenské alebo etické hodnotenie tu má svoj náboženský rozmer (ide o rub a líce jednej skutočnosti). Hnevlivý človek je nehodný priateľstva preto, lebo je posadnutý hnevom (je to zlostník, nie labilný a nevyrovnaný človek), teda napojený na nečisté sily, na základe čoho ho môže hebrejský text zaraďovať do oblasti baalovského kultu.
Je teda nebezpečný nielen spoločensky, ale aj nábožensky. Preto je celkom neprípustné investovať do priateľstva s ním. Je jednoducho zakázané priateliť sa s ním. Tento nárok nás učí, že je potrebné držať hnev na uzde a neprepadať mu; zároveň je potrebné starať sa o svoje vzťahy. Pre život s Bohom je potrebné rozlišovať, koho do svojej blízkosti pustíme a od koho sa musíme oslobodiť. S niekým sa priateliť nedá (to je viac vysvetlené ešte v Prísl 23,6). Treba vedieť posúdiť, kto je a kto nie je hodný nášho priateľstva.

Hospodine, my nevieme posúdiť, kto je hoden priateľstva. Potrebujeme na to Tvoju pomoc. Vyznávame, že nevieme na tento zákaz primerane reagovať (je nám toho človeka ľúto). Sprevádzaj nás našimi vzťahmi a daj nám silu neinvestovať energiu do priateľstva s hnevlivým človekom.

Jiří Beneš

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi