Vnímanie radosti

Spravodlivému svitne svetlo a radosť ľuďom úprimného srdca. Spravodliví, tešte sa v Hospodinovi a oslavujte jeho sväté meno! (Žalm 97,11.12)

Pred časom som so záujmom sledovala v televízii reláciu o ľudskom mozgu. Zaujal ma výskum rôznych centier, ktoré majú pre nás zásadný význam. Medzi nimi sa objavilo aj centrum, ktoré zodpovedá za to, ako a či vôbec dokážeme vnímať radosť.
Vedci pomocou EEG a magnetickej rezonancie skúmali, ktoré miesta v mozgu majú zvýšenú aktivitu pri rôznych činnostiach a emóciách. Skúmali aj to, do akého veku sú tieto centrá dostatočne aktívne a kedy začínajú postupne strácať svoju funkciu.
Príjemne ma prekvapili zistením, že centrum, ktoré zaisťuje prežívanie radosti, je funkčné do konca života. Zaujímavé je aj to, že napríklad ľudia s Alzheimerovou chorobou, ktorí strácajú pamäť a časom nepoznajú ani svoje deti a nedokážu sa zorientovať v bežných činnostiach, sa dokázali radovať a smiať! Dokázali prežívať radosť aj napriek svojej chorobe, odtrhnutí od reálneho života! Aj keď mnohé dôležité mozgové centrá u nich stratili funkciu, toto im Boh napriek všetkému ponechal do konca života.
Vidím v tom dôkaz Božej lásky k nám. Akoby ochránil miestočko, ktoré nám dokáže aj v najťažších situáciách dodávať zmysel života a radosť…

Náš milujúci Bože, ďakujem Ti za to, akým spôsobom si stvoril naše telo, náš mozog a naše city. Ďakujem Ti za to, že aj tým najúbohejším ľuďom dožičíš možnosť radovať sa. A to navzdory všetkým pozemským stratám a bolestiam. Aký úžasný a milujúci si Boh…

H. M.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi