Slávu nepominuteľného Boha zamenili za zobrazenú podobu pominuteľného človeka, vtákov, štvornožcov a plazov. Preto pre túžby ich sŕdc vydal ich Boh napospas nečistote, takže sami zneucťovali vlastné telá. Božiu pravdu zamenili za lož a úctu a službu preukazovali stvorenstvu namiesto Stvoriteľovi, ktorý je požehnaný naveky. Amen. (Rim 1,23-25)

Keď som ako študent čítal výrok apoštola Pavla o tom, že ľudia zamenili slávu Boha za podobu človeka, vtákov, štvornožcov a plazov, v mojej mysli sa vybavili obrazy, ktoré sme mali rozvešané v škole na stenách. Boli to rôzne vývojové diagramy a obľúbené rodokmene evolúcie zobrazujúce ryby, plazy, vtáky, zver a celkom hore človeka. Nemyslím si, že apoštol Pavol tu vyslovil proroctvo o darvinizme. Uctievanie stvorenia namiesto Stvoriteľa je staré ako ľudstvo samo a v rôznych podobách sa vyskytuje až dodnes.
Dejiny potvrdzujú, že vždy, keď úctu k Stvoriteľovi ľudia nahradili úctou k stvoreniu, dôsledkom bol morálny úpadok spoločnosti. Biblický text hovorí o ľuďoch, ktorí podľahli zvrátenosti: „A pretože odmietli uznať Boha, vydal ich Boh napospas ich skazenému rozumu, takže robia, čo sa nesluší. Sú plní všelijakej nespravodlivosti, zloby, lakomstva, zla, plní závisti, vraždy, sváru, podvodu, nízkosti. Sú to ohovárači, klebetníci, nenávidia Boha, povyšujú sa, sú pyšní, vychvaľujú sa, vymýšľajú zlé veci, neposlúchajú rodičov, sú nerozumní, nestáli, neláskaví, nemilosrdní.“ (Rim 1,28-31)
Zdá sa vám tento katalóg necností podobný stavu dnešnej spoločnosti? Viete, čo je príčinou toho všetkého? Zosadili sme Boha z trónu Stvoriteľa. Niekoho však uctievať musíme, pretože to máme jednoducho v génoch. Preto nastupuje zbožštenie prírody, ľudského hrdinstva alebo kultu osobnosti. A výsledkom je morálny kolaps…
Nie je v našich silách zmeniť celý svet. To, čo však môžeme urobiť, je vrátiť Bohu Stvoriteľovi prvé miesto vo svojom živote. Urobme to už dnes.

Pane, rád by som Ti dal vo svojom živote prvé miesto. Často sa mi to však nedarí. Vždy je niečo prednejšie, dôležitejšie, čomu venujem svoju pozornosť. Prosím, vojdi do môjho srdca a buď mojím Pánom.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi