Majestát hôr (2)

Pozdvihnite oči a pozrite, kto to stvoril! Ten, čo vyvádza nebeské zástupy v plnom počte, všetkých volá po mene; pre jeho veľkú silu a nesmiernu moc nebude chýbať ani jeden. (Iz 40,26)
Takto hovorí Boh, Hospodin, ktorý stvoril nebesá, rozvinul ich a rozprestrel zem s jej porastom, dáva na nej dych ľudu a vzduch tým, čo po nej chodia. (Iz 42,5)

Prvý známy katalóg hviezd, obsahujúci pomerne presné polohy 809 hviezd, bol zostavený v 4. storočí pred n. l. v Číne. Hipparchos z Nikaie, nazývaný „otec astronómie“, zostavil v 2. storočí pred n. l.
hviezdny katalóg, v ktorom uvádzal 850 hviezd. Klaudios Ptolemaios v diele Almagest uvádza zoznam 1 025 hviezd zaradených do 48
súhvezdí. V roku 1606 zostrojil Galileo Galilei svoj prvý ďalekohľad a začala sa nová éra objavovania vesmíru. Zistil, že Mliečnu cestu tvorí nespočítateľné množstvo hviezd. Pozoroval škvrny na Slnku, krátery na Mesiaci a Venuši. Zistil, že Zem sa točí.
Zatiaľ čo v staroveku a stredoveku astronómovia počítali a „vedeli“, dnes už vedci trochu skromnejšie len „predpokladajú“. História totiž ukázala, koľkokrát sa museli pod tlakom nových poznatkov korigovať a spresňovať „nemenné“ vedecké teórie. Každý nový objav nás presviedča, že veci sú zložitejšie, ako sme pôvodne predpokladali.
Podľa súčasných výskumov vedci opatrne predpokladajú, že vo vesmíre je asi 300 000 000 000 000 000 000 000 hviezd (3 a 23 núl).
Ak my ľudia hviezdy nevieme ani spočítať, a už vôbec nie uspokojivo vysvetliť ich vznik a fungovanie vesmíru, o to pokornejšie by sme mali stáť pred Bohom, ktorý sa nám v biblickom texte predstavuje ako ten, ktorý to všetko stvoril, riadi a pozná meno každej hviezdy.
Je to Boh, kto „ich rozvinul a rozprestrel zem“. Každému z nás dáva dych a život. Jeho skutočná veľkosť je v tom, že okrem starostlivosti o nekonečný vesmír prejavuje osobný záujem o každodenné starosti obyčajných ľudí, ako som ja a ty.
Na náhrobku slávneho filozofa Immanuela Kanta je vyrytý jeho známy výrok: „Dve veci napĺňajú moju myseľ vždy novou a stále väčšou úctou: hviezdne nebo nado mnou a mravný zákon vo mne.“

Bože, Ty si stvoril hviezdnu oblohu a prírode dal zákony. Všetko udržuješ. Ty si dal život aj nám, ľuďom. Obnovuj, prosím, vo mne Tvoj zákon, aby som sa Ti čo najviac podobal.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi