Skôr, ako si sa narodil

Skôr, než som ťa utvoril v matkinom živote, poznal som ťa; skôr, než si vyšiel z lona, posvätil som ťa; ustanovil som ťa za proroka pre pohanov. (Jer 1,5)

Vznik života a rast dieťaťa v tele matky je dodnes jedným z najväčších zázrakov života. Tento proces je taký zložitý a zároveň tak dokonale nastavený, že lekári aj laici žasnú. Matka, ktorá nosí pod srdcom svoje dieťa, vôbec nemusí riadiť proces jeho vývoja. Našťastie. Všetko prebieha akosi samo – automaticky.
Biblický text však hovorí, že to nie je bezduchý automatizovaný proces, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Pre ženu, ktorá s láskou čaká svoje dieťa, je úžasným povzbudením, že nad vznikom a rozvojom bábätka v jej tele bdie sám Stvoriteľ vesmíru. To On, darca života, sa stará, aby sa všetko vyvíjalo tak, ako má – na správnom mieste a v správny čas, od počatia až do narodenia.
Náš biblický text však pokračuje ďalej. Boh uisťuje Jeremiáša, že skôr, než sa narodil, mal preňho pripravený plán. Chcel, aby sa stal prorokom a šiel k pohanom. Na tento cieľ ho pripravil a posvätil. To je úžasná správa. Nikto z nás predsa nie je hračkou náhody ani nejakým omylom v programe. Pán Boh nielen bdel nad nami už od samého počatia, ale skôr, ako sme sa narodili, každému z nás určil konkrétne poslanie. Počíta s nami vo svojom veľkolepom diele. Ide len o to, či sme schopní rozpoznať, akú úlohu pre nás pripravil, a či sme ochotní ju splniť. Dnešný deň je novou príležitosťou urobiť to.

Bože, Ty máš so mnou plán. Ty máš plán aj s týmto dňom. Ukáž mi, čo mám dnes urobiť a potom mi, prosím, pomôž Tvoj zámer so mnou a s dnešným dňom naplniť.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi