Boh stvoril človeka na svoj obraz; na Boží obraz ho stvoril. Stvoril ich ako muža a ženu. (1Moj 1,27)

Prečo verím v Boha Stvoriteľa? Nie preto, že som presvedčený, že všetci stúpenci evolúcie sú hlúpi a všetky dobré karty držia v rukách kreacionisti alebo protagonisti inteligentného zámeru (inteligent design). Práve naopak. Ako kazateľ som sa vždy vyhýbal oblasti prírodných vied, v ktorých som počas svojho štúdia na gymnáziu takpovediac nevynikal. Osobne som neuveril v Boha preto, že by ma boli zaplavili argumenty, na ktoré som nevedel reagovať. Uveril som preto, že som sa stretol…
Verím v Boha, Stvoriteľa neba a zeme, pretože dáva zmysel môjmu životu. Najsilnejšie na mňa v tomto smere pôsobí predstava, že do mňa Boh odtlačil svoj obraz. Hospodin Boh podľa knihy Genezis stvoril človeka na svoj obraz. Doslova hebrejsky (ako krásne prekladá ČEP) „aby bol Božím obrazom“. My ľudia máme potenciál byť podobní Bohu. Na chvíľu dáme však bokom večný spor o to, v čom sme na Boží obraz. Teológovia sa nikdy nezhodli na tom, či je to naša schopnosť racionálne uvažovať, naša fyzická podoba, alebo azda naša schopnosť milovať. Dôležitý je samotný fakt, že máme možnosť podobať sa Bohu.
Ján Kalvín v knihe Inštitúcia napísal: „Nerozmýšľajme o skazenosti ľudí, ale hľadajme v nich Boží obraz. Je síce zakrytý chybami a hriechmi, ale jeho krása je taká podmanivá, že nám umožní ľudí milovať a prijímať.“
Keď sa ma niekto spýta, aký je zmysel môjho života, poukážem vždy na Boží obraz vo mne. Žijem preto, aby bol vo mne stále jasnejší a viditeľnejší. Prial by som si, aby vo mne iní videli obraz Boha, ktorý je pokorný, ochotný trpieť, trpezlivý, slúžiaci, načúvajúci, empatický, citlivý a predovšetkým milujúci.

Bože, Ty si na počiatku vyhlásil, že si nás stvoril na svoj obraz. Keď hľadím do zrkadla, vidím hriechom narušeného človeka. Napriek tomu sa teším, že v mojom vnútri každý deň stále znovu prebúdzaš túžbu po tom, aby som sa Ti podobal. Ži vo mne tak, aby som naplnil účel, na ktorý si ma stvoril.

Michal Balcar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi