Budete mojimi svedkami

Keď sa zišli, spýtali sa ho: Pane, chceš azda teraz obnoviť izraelské kráľovstvo? On im odpovedal: Nie je vašou vecou poznať časy alebo chvíle, ktoré určil svojou mocou Otec. Teraz však na vás zostúpi Svätý Duch, vy dostanete jeho moc a budete mi svedkami v Jeruzaleme, v celom Judsku i Samárii, až po kraj zeme. (Sk 1,6-8)

V Skutkoch 1,4-9 sú zapísané posledné Ježišove slová pred odchodom z tejto zeme. Zrejme budú patriť medzi najdôležitejšie. Čo chcel Ježiš povedať tým, že učeníci budú Jeho svedkami? Všetci dobre vieme, že svedok je veľmi dôležitá osoba. Jeho svedectvo je pre rozhodnutie poroty zásadné, pretože danú situáciu zažil a dokáže ju opísať. To je prípad učeníkov. Žili s Ježišom, učili sa od neho, boli pri tom, keď ho zatkli, keď umieral a stretli sa s ním aj po Jeho vzkriesení.
Do akej miery sú tieto slová adresované nám? Od Ježišovho zmŕtvychvstania nás delí takmer 2000 rokov. Všetky informácie sú však len sprostredkované. Môže ešte niečo iné okrem Biblie a informácií, ktorých je na internete nesmierne množstvo, potvrdiť v našom živote vierohodnosť evanjelia? Najlepším svedectvom je zrejme náš osobný život, ktorý je oslobodený od vlastných túžob a prianí, aby sa mohla prejaviť moc Ducha.
Narodil som sa ako štvrtá generácia adventistov. Žil som na gazdovstve na dedine a rád som manuálne pracoval. Zrazu mi zaznelo v ušiach: „Musíš sa od toho odpútať, inak ťa to prevalcuje. Bude z teba materialista ako Brno.“
Ďakujem Bohu za pozvanie do kazateľskej služby. Práve na teologickom seminári som prežil dotyk Božej lásky a milosti a na vlastnej koži som zažil odpustenie a prijatie. Navzdory svojej slabosti a sebectvu sa radujem z toho, že Bohu stojím za to, aby ma (nás) mal tu na zemi ako svedkov. Existuje vyššie vyznamenanie, než byť Ježišovým svedkom?

Pane, obdivujem Ťa, že si ochotný použiť také nedokonalé nástroje na zvestovanie svojej lásky. Nauč nás prežívať naše kresťanstvo vierohodne a čestne.

Martin Žůrek

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi