Vietor veje, kam chce; počuješ jeho hlas, ale nevieš, odkiaľ prichádza a kam ide. Tak je to s každým, kto sa narodil z Ducha. (Ján 3,8)

Verím v Boha, Ducha Svätého, pretože s ním nemôžem manipulovať. Keď Ježiš odišiel zo zeme do neba, sľúbil, že nás nenechá samých. Namiesto seba poslal Ducha Svätého. Niet teda pochýb, že Duch Svätý je mocná bytosť, ktorá je pre život kresťana i celej cirkvi nevyhnutná. Mať Ducha Svätého na svojej strane bolo vždy dobré, takisto precedens v knihe Skutkov apoštolov (Sk 15,28) ovplyvnil všetky nasledujúce cirkevné výnosy. Práve naňho sa odvolávali koncily, a práve on ochraňuje aj našu cirkevnú konferenciu.
Ducha Svätého však nemožno skrotiť. Podľa Ježiša je Duch úplne zvrchovaná a nevypočítateľná bytosť. Hebrejské slovo pre ducha „ruach“ v sebe skrýva tri elementy. V prvom rade je to dych, ktorý dáva človeku život. Ruach je prítomný všade tam, kde je život. Bez neho je iba smrť a nebytie. Zároveň predstavuje aj vietor. Duch je mierny vánok, ktorý sa vzápätí môže zmeniť na deštruktívnu nezastaviteľnú víchricu. A nakoniec je to, samozrejme, duch.
V rozhovore s Nikodémom počíta Ježiš so všetkými troma rovinami. Ukazuje nám, že Duch Svätý (podobne ako vietor) sa nedá ovládať v náš prospech. Dokonca sa nedá ani predpovedať, odkiaľ a kam bude viať. Dá sa mu prispôsobiť alebo sa mu dá vzdorovať. Nikdy však nebude fúkať tam, kam mu ukážeme a kde by sme potrebovali. Pokušeniu manipulovať s Duchom Svätým môžeme čeliť iba – Duchom. Nevypočítateľný a samostatný Duch je totiž ochotný prebývať v nás, v našom vnútri a celkom pomaly a jemne nás meniť zvnútra. Nebude robiť to, čo chceme my, ale bude robiť to, čo potrebujeme, aby sme sa stali lepšími a zrelšími ľuďmi. Jednoducho povedané, bude v nás prebúdzať lásku. Lásku k Bohu, ktorá nemá hraníc. Lásku k nám samým, ako aj veľkú lásku k našim blížnym.

Pane Ježišu, ďakujem Ti, že si nás nenechal samých. Poslal si nám Ducha Svätého, ktorý chce bývať v nás. Dobre vieš, ako radi by sme si Ducha Svätého „skrotili“. Daj nám silu a odvahu na to, aby sme sa, naopak, dali „skrotiť“ ním.

Michal Balcar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi