Nenechám vás ako siroty, prídem k vám. Ešte máličko a svet ma už viac neuvidí. Ale vy ma uvidíte, pretože ja žijem a aj vy budete žiť. (Ján 14,18.19)

Pán Ježiš sľubuje, že nenechá učeníkov ako siroty, ale znova príde a dá sa im poznať. V 18. verši môžeme doslova čítať, že ich nenechá sirotami – orfanoi. Aj v starozákonných časoch siroty potrebovali, aby sa ich niekto zastal a pomohol im. Ježiš sa ich ujíma, keď hovorí, že príde znova – vlastne prichádza, pretože v tomto prípade použil prítomný čas. Verš 19 zdôrazňuje, že to nebude trvať dlho a učeníci znova uvidia Ježiša. Formuláciu „ešte máličko“ nachádzame v Jánovom evanjeliu na viacerých miestach. (Ján 13,33 a Ján 16,16-19) V 16. kapitole je použitá dokonca sedemkrát a vzťahuje sa na Ježišovo vzkriesenie počas Veľkej noci. Ako bude vzkriesený ich Majster, tak budú raz vzkriesení aj učeníci. Ježiš im dáva zasľúbenie budúceho vzkriesenia. Hovorí: „Ako ja žijem, tak budete žiť aj vy.“
Potom pokračuje a hovorí: „V ten deň spoznáte, že ja som vo svojom Otcovi a vy ste vo mne a ja vo vás.“ (Ján 14,20) Spojenie „v ten deň“ je eschatologický termín, s ktorým sa stretávame na mnohých miestach Starej i Novej zmluvy. (Iz 2,11.12; 4,2; Mat 24,36) V našom prípade sa tieto slová vzhľadom na predchádzajúci text týkajú skôr vzkriesenia. Vidíme, že obe udalosti, teda príchod vzkrieseného Ježiša počas Veľkej noci a Jeho príchod v zmysle druhého príchodu, sa tu prekrývajú a splývajú. V Písme sa s týmto javom stretávame pomerne často. Zdá sa, že vychádza z toho, ako odlišne vnímame čas my a Boh. Ide však o úplne inú perspektívu, v ktorej navyše zaznieva posolstvo zjednotenia s veriacimi, za ktorých Ježiš prosí aj vo svojej „veľkňazskej modlitbe“ v 17. kapitole Jánovho evanjelia.
Ježiš nás nenecháva samých. Záleží mu na nás, chce byť s nami a raz sa po nás vráti. Toto poznanie je pre každého z nás veľkým povzbudením na našej ceste životom.

Ďakujeme Ti, náš Pane, že nás máš rád, že nie sme ako siroty, že sa nás ujímaš, chceš byť s nami a že v onen deň sa vrátiš. Ďakujeme Ti, že ako si bol Ty vzkriesený, tak budeme aj my.

Hanka Machová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi