Už vám nebudem veľa hovoriť. Prichádza totiž knieža tohto sveta. Nič vo mne mu nepatrí. (Ján 14,30)

Naliehavo sa blíži „ten zlý“ a s ním utrpenie a bolesť, ktoré so sebou vždy prináša. V tomto biblickom texte je označený doslova ako vládca tohto sveta (podobne ako v Jánovom evanjeliu 12,31). On však nie je ten, kto skutočne vládne. Ježiš hovorí: „… vo mne nič nemá, resp. nado mnou nemá žiadnu moc,“ čo sú ďalšie varianty tohto textu v niektorých rukopisoch. Tento termín sa používal vo vtedajšom židovskom právnom systéme. Znamenal, že „na mňa nemá žiaden právny nárok“.
Satan je dočasný, nie skutočný vládca. Naopak, Boh má veci pod kontrolou. Proti nemu „ten zlý“ nič nezmôže. Padne aj nespravodlivý právny systém tohto sveta, v ktorom je často spravodlivosť veľkou neznámou.
Salvianus, kresťanský učenec 5. storočia po Kristovi, napísal spis De gubernatione Dei (O vláde Božej*). Žil v období, keď bol dobytý Rím (rok 410) a padla Rímska ríša (rok 476). Celý vtedajší civilizovaný a oficiálne už kresťanský svet sa zrútil pod nájazdmi pohanským barbarov. Aj keď to boli náročné podmienky, Salvianus vo svojom spise napísal, že napriek akýmkoľvek zdaniam Boh vládne nad svetom. Boh vládne a súdi bez prestania. Týmto postojom nadviazal na Augustína.
Jeho predchodcovia ako napríklad Ambrož a Hieronym, autor Vulgáty, považovali blížiaci sa rozklad rímskeho impéria za koniec sveta, ale nestalo sa tak. Zánik Rímskej ríše neznamenal koniec sveta ani druhý príchod Ježiša Krista.

Pane Ježišu, ďakujeme, že vládneš nad svetom, nech sa nám zdá čokoľvek. Boh vládne a súdi bez prestania. Právne systémy tohto sveta sú často nespravodlivé a zlo zostáva často nepotrestané. Ďakujeme, že Ty sa nás zastávaš. Prosím, pomôž nám odolať nástrahám vládcu tohto sveta. Nielen nám, ale aj našim deťom, rodinám, zborom.

Hanka Machová
* MOLNÁR, Amedeo. Pohyb teologického myšlení: Přehledné dějiny dogmatu. 1. vydání. Komenského evangelická bohoslovecká fakulta v Praze. Praha: Kalich, 1982, s. 91, 112-114.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi