Nech vaše svetlo svieti

Vy ste svetlo sveta. Mesto, ktoré leží na vrchu, sa nedá ukryť. Ani lampu nezažnú a nepostavia pod mericu, ale na svietnik, aby svietila všetkým v dome. (Mat 5,14.15)

Na lavici obžalovaných sedí nervózny muž. Pracoval na železničnej trati, kde mal na starosti závory na ceste. Jedného dňa sa mechanizmus závor zasekol a idúci vlak sa zrazil s osobným autom, v ktorom zomrel šofér. Súd teraz rozhoduje o tom, kto túto smrteľnú nehodu zavinil.
Prokurátor žiada obvineného, aby podrobne opísal, čo sa tú noc stalo. Muž vypovedá: „Dostal som telefonické upozornenie o prichádzajúcom vlaku. Zložil som telefón a vzal kľúč od spúšťača závor. Ale kľúč sa v mechanizme zasekol a závory sa nedali spustiť, preto som teda z poličky schmatol siganlizačnú lampu a utekal von. Krúživými pohybmi som sa snažil zastaviť prichádzajúce auto, no šofér nereagoval. Ak by som na poslednú chvíľu neuhol, prešiel by ma. Hneď nato sa zrazil s lokomotívou a bol na mieste mŕtvy. Na tú chvíľu nikdy nezabudnem. To je všetko, čo vám môžem povedať.“
Keďže prokurátor nemal ďalšie otázky, porota sa vzdialila, aby sa jej členovia poradili. Muž sedí a nervózne čaká na verdikt. Zrazu sa otvoria dvere, porota sa vracia. Obžalovaný vstáva a z úst sudcu počuje: „Ste nevinný, lebo ste urobili všetko, čo bolo vašou úlohou. Môžete odísť. Ste voľný!“
Všetci prítomní sa radujú, len železničiar nie. Keď sa ho obhajca spýta, čo sa deje, odpovie mu: „Mal som strach, že dostanem ešte jednu otázku. Ak by mi ju položili, bol by som odsúdený!“ Obhajca zostal prekvapený a čaká na odpoveď. Muž mu hovorí:
„Bol by som stratený, ak by sa ma spýtali, či lampa, ktorou som ho upozorňoval, bola rozsvietená!“
Boh si praje, aby sme boli svetlom, ktoré varuje ostatných pred smrteľným nebezpečenstvom, ktoré prináša hriech. Ježiš ešte pripomína, že nestačí byť len lampou. Ak varovný lampáš nesvieti, je v prípade nebezpečenstva zbytočný.
Dovolím Bohu, aby zo mňa urobil svetlo pre tento svet?

Pane Ježišu. Veľakrát som zhasol v okamihu, keď niekto potreboval, aby som svietil. Vstúp do môjho života, aby som žiaril Tvojou láskou. Naplň ma svojou pravdou, aby som mohol iným ukazovať cestu k Tebe. Chcem byť svetlom. Tým, ktoré svieti.

Vlastimil Fürst st.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi