… v deň, keď Boh bude skrze Krista Ježiša súdiť skryté veci ľudí, ako som to ohlasoval vo svojom evanjeliu. (Rim 2,16)

Neexistuje menej populárna súčasť kresťanskej dogmatiky ako učenie o Božom súde. Grécky termín pre súd „krisis“ nie náhodou prenikol do slovenčiny ako slovo kríza. Súd je kritická, krízová chvíľa. Biblia obsahuje veľa protikladných veršov týkajúcich sa Božieho súdu. Hovorí o ňom ako o dni plnom hrôzy a strachu. Na inom mieste sa Hospodinov služobník teší na Boží súd a túži po ňom. Súdené a zverejnené budú naše tajné myšlienky. Predstava, že všetci, ktorých poznám, sa zhromaždia pred veľkoplošnou obrazovkou, na ktorej bude premietané všetko, čo mi prešlo hlavou, ma naozaj desí. Ďakujem, bez toho sa dokážem zaobísť.
My adventisti sme všetko vystupňovali učením o predadventnom súde. Vo folklórnej teológii má toto učenie veľmi neurotizujúci charakter. Mnohí členovia (azda v dobrej viere) strašia svoje sestry a bratov tým, že nikdy nevedia, či práve teraz nie je v nebi posudzovaný ich prípad. Beda im, ak by v tejto chvíli hrešili, pretože tak by navždy stratili nádej.
Apoštol Pavol hovorí, že to, čo je v ľuďoch skryté, bude súdené podľa evanjelia. Evanjelium je dobrá správa o Bohu, ktorý nás miluje. Neviem presne, aký priebeh bude mať súd. Ani kedy nastane a ako bude vykonaný.
Sváťa Karásek mal kázeň o tom, že život človeka je ako boxerský zápas medzi ľudskými bytosťami a čertom. Rozhodcom je Pán Boh. Satan niekoľkokrát zasiahne človeka priamym úderom na bradu a človek padne na zem. V tej chvíli sudca namiesto toho, aby začal človeku odpočítavať a vyhlásil KO, začne ho kriesiť, dvíhať, ba dokonca si vezme rukavice a boxuje namiesto neho.
Verím v Boha, ktorý príde súdiť živých aj mŕtvych. Bude súdiť preto, že ich miluje. Náš sudca je na našej strane.

Bože, ak by si bol iba spravodlivý, musel by som sa Tvojho súdu báť. Viem, že máš právo prikryť svojou milosťou každý hriech, ktorý prenechám Tvojej súdnej spravodlivosti. Dávam Ti preto celý svoj život – moju temnú minulosť i moju nedokonalú prítomnosť. Verím, že ma raz zmeníš na nebeskú dokonalosť. Pokračuj v tom aj dnes.

Michal Balcar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi