Boh hrá fair play

Jedenásti učeníci odišli do Galiley na vrch, kam im rozkázal Ježiš. Keď ho uvideli, klaňali sa mu. No niektorí pochybovali. (Mat 28,16.17)

Verím v Boha, „ktorý vystúpil na nebesia a sedí po pravici Boha Otca všemohúceho,“ pretože mi neberie slobodu o ňom pochybovať. Táto časť Kréda nám pripomína, že Kristus je mocný. Patrím skôr medzi kresťanov, ktorí zdôrazňujú Ježišovu ľudskú podstatu. Tá mi je bližšia. Jeho božstvo, rovnako ako akékoľvek božstvo, je pre mňa „iné“, a preto neuchopiteľné a nepochopiteľné.
„Moc korumpuje a absolútna moc korumpuje absolútne,“ napísal v roku 1887 lord Acton v liste svojmu priateľovi biskupovi Creightonovi. Pochybnosť o tom, či ten, kto vo vesmíre disponuje absolútnou mocou, nie je skorumpovaný, je jadrom celého kozmického problému, ktorý nazývame hriech.
Zvláštna zmienka z konca Matúšovho evanjelia ukazuje, že Ježiš úspešne odolal skorumpovanej sile absolútnej moci. Tri roky sa snažil získať ľudstvo na svoju stranu. Alebo aspoň národ, respektíve dvanásť učeníkov. Vidieť v ich tvári pochybnosti v okamihu, keď sa nedá pochybovať, muselo byť veľmi frustrujúce. Pokušenie prinútiť ich veriť muselo byť obrovské, no napriek tomu pochybovať môžu.
Smú pochybovať, ale aj veriť.
Verím v Boha, ktorý sedí po pravici Boha Otca všemohúceho, pretože verím, že svoju moc nezneužíva vo svoj prospech. Verím, pretože Boh hrá fair play.

Bože, dobre vieš, ako je v tomto svete plnom korupcie ťažké veriť, že existuje niekto, kto je schopný odolať úplatkom a podplácaniu. Verím preto, že máš pochopenie pre naše pochybnosti o Tvojej spravodlivosti a láske. Bojuj aj dnes s našimi pochybnosťami. Ďakujem, že nám dávaš slobodu pochybovať aj veriť. Pomôž, nech dnes vyhrá sloboda veriť.

Michal Balcar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi