Rodokmeň

Vy všetci ste bratia. (Mat 23,8)

Pred nejakým časom mi môj vzdialený príbuzný – ako odmenu za moju spoluprácu – poslal rodokmeň časti našej rodiny. Nikdy som nič podobné nevidela, no súčasne som sa v ňom nevedela zorientovať. Keď som skúmala jednotlivé časti rodokmeňa, čudovala som sa, akých príbuzných som na svete mala a mám. Pri niektorých z nich boli aj poznámky o ich profesii a príčine úmrtia.
Zrazu som patrila do spoločenstva ľudí, s ktorými som pokrvne príbuzná, aj keď som ich nikdy nepoznala… Boli medzi nimi roľníci, remeselníci, ženy v domácnosti, ktoré vychovali veľa detí, vidiecki učitelia, hudobníci, maliar, dokonca aj niekoľko vojakov, ktorí zahynuli v boji…
Vtedy som si položila otázky: „Kto z týchto ľudí bol alebo je veriaci? Je nádej, že sa s niekým z nich raz stretnem v Božom kráľovstve? Spoznáme sa? Budeme sa mať o čom rozprávať a budeme si rozumieť? Ako sa budeme spolu cítiť?“
Je úžasné, že Boh vo svojej nekonečnej láske všetkým ľuďom ponúka možnosť stretnúť sa s príbuznými, ktorých možno nikdy nemali príležitosť spoznať. Verím, že medzi mojimi predkami boli aj takí, ktorí milovali Boha. To je totiž jediná podmienka, aby boli vzkriesení a mohli sa stretnúť v Božom kráľovstvo. Teším sa na ono nádherné stretnutie.

Pane Ježišu, Ty dôverne poznáš každého človeka, ktorý žil alebo žije. Ty vidíš do nášho srdca. Poznáš našu túžbu po tom, aby sa pozemskou smrťou neskončili naše láskyplné vzťahy s ľuďmi, ktorých sme milovali. Prosíme Ťa, posilňuj našu vieru aj vieru našich blízkych, aby sme u Teba našli odpustenie našich vín a večný život, aby sme sa mohli raz všetci spoločne radovať s Tebou v Tvojom kráľovstve. Milujem ťa aj pre túto úžasnú nádej, ktorú nám dávaš.

H. M.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi