Ja som cesta, pravda i život. Nik nepríde k Otcovi, ak nejde cezo mňa. (Ján 14,6b)

V prológu Jánovho evanjelia v 1. kapitole vo veršoch 4, 14 a 17 nachádzame vysvetlenie pojmov pravda a život. Všetky tieto texty vyúsťujú do jedného vyjadrenia, zosobnenia v Ježišovi Kristovi, ktorý sa stal pre ľudí najhlbším zjavením Boha a jeho charakteru.
Druhá veta z verša Ján 14,6: „Nik nepríde k Otcovi, ak nejde cezo mňa,“ je autoritatívnym nárokom, ktorý môže legitímne prejaviť iba Boh. Z úst ktoréhokoľvek človeka by to bola čistá manipulácia. Je dobré si uvedomiť, že Ježiš vyriekol tieto slová v situácii, keď vedel, že o pár hodín bude spútaný a ukrižovaný. Pravda v tej chvíli bude odsunutá do úzadia a On bude falošne obvinený a nakoniec zomrie potupnou smrťou na kríži.
Dietrich Bonhoeffer vo svojej knihe Etika* píše, že keď Ježiš Kristus hovorí: „Ja som život…,“ neznamená to, že ja mám život, ale že On je život – môj život a náš život. Žiť život znamená prežívať ho v súlade s Ježišom Kristom. Ak tak nerobíme, žijeme život proti jeho počiatku, podstate a cieľu, žijeme v jeho nesúlade. Keď žijeme len podľa seba a svojej vôle, nenapĺňame poslanie svojho života; žijeme s ním v rozpore – je to v podstate samovražedné správanie. Tento postoj nás aj iných hlboko poznamenáva a je predzvesťou smrti.
Ak by som mala zhrnúť posolstvo verša Ján 14,6, mohlo by znieť asi takto: „Ježiš je cesta, pretože je pravda (pravdivé zjavenie Boha ľuďom), a pretože je život (v zmysle stvorenia a vzkriesenia).“ Podobne ako v Jánovom evanjeliu 3,16 je to výstižné vyjadrenie základnej zvesti evanjelia.

Náš Pane Ježišu, ďakujeme Ti, že si nielen cestou, ale aj pravdou a životom. Pomôž nám, prosím, aby sme žili s Tebou životodarným životom, ktorý má svoj zmysel a cieľ.

Hanka Machová
* BONHOEFFER, Dietrich. Etika. 1. vydání. Bohuslav Vik. Praha: Kalich, 2007, s. 244-245. ISBN 978-80-7017-047-2

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi