Sloboda v Kristu

Ježiš mu povedal: Ja som cesta, pravda i život. (Ján 14,6) Poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí. (Ján 8,32)

Okrem oslobodenia od hriechu a oslobodenia od bezzákonnosti sme dostali ešte jednu ponuku – oslobodenie od nevedomosti a od nepravdy. Človek môže robiť správne a logické závery, ale na základe nesprávnych, mylných alebo chýbajúcich informácií. Neznalosť informácií nás robí nielen neistými, ale vzhľadom na naše ďalšie rozhodnutia aj neslobodnými. Nemáme plnú slobodu zamerať sa na správny cieľ, pretože nevieme alebo sme zle informovaní. Výsledok nášho rozhodovania je potom nesprávny, aj keď sme sa snažili rozhodnúť veľmi zodpovedne a s túžbou zvoliť najlepšiu cestu.
B. Graham povedal: „Do sveta poblúznení, nepokojov, hriechu, mágie, mytológie, osudovosti a rôznych filozofií… zaznieva pravda Biblie… a tá ma robí slobodným od všetkých týchto neprávd a poloprávd.“ To je fakt. Biblia je pravda, pretože je to slovo od Boha.
Ak teda chceme poznať pravdu, ak chceme, aby náš život plynul čo najlepšie, riaďme sa Božími radami.
Dostať sa z neslobody svojich zvykov, svojho egoizmu, pýchy, zabehnutého spôsobu života, mylného presvedčenia, vymaniť sa z otroctva návykov, ktoré likvidujú zdravie, nie je ľahké. Človek to sám nedokáže. Ježiš preto prichádza s ponukou: „Ak vás teda Syn vyslobodí, budete naozaj slobodní.“ (Ján 8,36)
Človek sa môže zbaviť niečoho zlého a súčasne upadnúť do iného zla. Môže sa zbaviť negatívnych vecí iba čiastočne; alebo tak nedostatočne, že sa k nim znova vráti. Takisto sa môže cítiť oslobodený od zlého, pretože sa mu podarilo presadiť svoje, no pritom vzal slobodu inému človeku…
Ježiš dáva skutočnú slobodu. Dáva ju nám aj ostatným. Slobodu, ktorá nie je založená na moci a zbraniach, ale na vzťahoch – na vzťahu k Bohu a vzťahu k ostatným ľuďom.
„Nepocítite slobodu, kým sa neocitnete v zajatí viery v Boha.“

Pane Ježišu, ďakujem Ti, že vďaka Tebe som mohol nájsť pravdu a vďaka pravde skutočnú slobodu. Zatiaľ neviem plne zostávať v Tebe. Z času na čas od Teba odchádzam a strácam slobodu, pre ktorú si musel zomrieť. Aj dnes chcem v Biblii hľadať pravdu. Prosím, otvor moju myseľ a moje srdce.

Jan Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi