Postav sa problémom tvárou v tvár

Vtedy im povedal: Moja duša je smutná až na smrť. Zostaňte tu a bedlite so mnou. Trochu podišiel, padol na tvár a modlil sa: Otče môj, ak je možné, nech ma minie tento kalich. No nie, ako ja chcem, ale ako ty. (Mat 26,38.39)

Občas je toho na mňa už priveľa. Niekedy je dôvodom množstvo vyčerpávajúcich maličkostí, inokedy nutnosť urobiť zásadné rozhodnutie alebo pocit ohrozenia, že prídem o niečo, čo je pre mňa dôležité.
Možno tiež poznáte ten pocit. Vynorí sa ďalšia prekážka a vy si poviete: „Už mám toho po krk!“ Môže pritom ísť o bežné vyčerpanie z práce, detí alebo rôznych povinností. Výnimočne môže ísť aj o iné okolnosti, ktorým hovoríme „zlé časy“.
Aj Ježiš zažil pocit úzkosti. Bolo to v Getsemanskej záhrade. Cítil sa sám a predsa neutiekol, vytrval. Je celkom možné, že jedným z našich problémov je práve to, že v náročných situáciách nevydržíme a utečieme, prípadne sa snažíme nájsť nejakú obchádzku. Aby sme zabudli na problém, vrhneme sa na prácu, zameriame sa na deti, nájdeme si koníček, vyhľadávame zážitky alebo sa dokonca snažíme všetko prebiť svojím perfekcionizmom alebo službou iným.
Jedným zo spôsobov, ako sa psychoterapeuticky liečia návaly úzkosti a strachu, ktoré sa podobajú problémom, o ktorých dnes premýšľame, je vystavenie sa práve týmto pocitom. Organizmus je vystavený záplave všetkých negatívnych pocitov a myšlienok, pred ktorými normálne utekáme. Je zaujímavé, že intenzita nepríjemných pocitov nerastie donekonečna, ale po chvíli začne, naopak, pomaly klesať. Len treba vydržať a zvládnuť to.
Ďalšou pomôckou, vďaka ktorej sa naučíme neutekať a nevyhýbať sa všetkému nepríjemnému, obávanému a tomu, čo nás ohrozuje, je špeciálny rebríček. V ňom si všetko zoradíme od toho najmenej nepríjemného až po to najhoršie. Potom začneme od toho, čoho sa bojíme najmenej a postavíme sa tomu zoči-voči. Plánovito a cielene a bez vyhýbania. Po víťazstve nad týmto problémom sa pustíme do ďalšieho, ktorý je o niečo náročnejší, a tak zvládneme všetky svoje obavy.

Pane Bože, ďakujem Ti, že Ty si zvládol ťažké časy a dávaš silu aj mne, aby som neuhýbal a nevyhýbal sa riešeniu problémov. Ak sa dnes pokúsim niečo vyriešiť, pomôž mi, prosím, nájsť ten najlepší spôsob, ako vydržať až do konca napriek pocitom únavy a bezmocnosti.

Vladimír Korpáš

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi