Z priepasti na horu premenenia (3)

Naša duša je ako vtáča, ktoré uniklo z osídla vtáčnika. Osídlo sa roztrhlo a my sme unikli. (Žalm 124,7)

Po ročnom užívaní antidepresív som mal dvadsať kilogramov nadváhy. Kamarát Ondro ma dotiahol do posilňovne. Trochu som schudol, začal znova športovať a behať. Hovoril, aby som v tom pokračoval. Ja som sa však bránil a niekedy mu aj hrubo odsekol. Napriek tomu sa časom môj stav zlepšil natoľko, že som začal pracovať. V polovici roka 2011 mi Ondro priniesol malú modrú knižku a povedal, nech si z nej niečo prečítam. Vôbec som nechápal, čo odo mňa chce. To, čo som čítal, som ani nevnímal. Až neskôr som si uvedomil, že v ruke držím Bibliu, Novú zmluvu. Bol to prvý záblesk svetla v mojom živote, no vtedy som to ešte netušil.
Na konci roka ma zoznámil s Oldom. Prezradil mi, že je veriaci. O vieru som nemal záujem, ale aj tak som s návštevou súhlasil. Plánoval som, že ak mi bude svoju vieru vnucovať, tak mu rovno poviem, čo si myslím.
Oldo ma prekvapil. Začal hovoriť o partnerských vzťahoch a o mojich problematických predstavách o tom, na čom je založený vzťah medzi mužom a ženou. V rozhovore ma zasiahla veta o tom, že ak neustále striedam partnerky, potom vlastne nemám nijaký domovský prístav. Som ako stratená lodička, ktorá strieda prístavy.
To mi dlho vŕtalo hlavou. Vtedy sa vo mne rozhorela malá iskierka nádeje, že možno raz nájdem pravú lásku a ženu na celý život. Môj doterajší názor, že v živote je najlepšie sa neviazať a iba si so ženami užívať, sa rýchlo vytratil.
Náš prvý spoločný rozhovor ma zaujal, a tak sme sa stretávali naďalej. Zakrátko sme prešli až k témam, o ktorých som predtým vôbec nepremýšľal. Napríklad, aký zmysel má môj život alebo ako sa žije, keď má človek odborného a skúseného životného sprievodcu. Vďaka týmto rozhovorom som spoznal Boha, ktorý sa chce stať mojím sprievodcom a robí všetko pre to, aby ma zachránil.

Bože, ďakujem Ti, že si mi vždy v pravý čas poslal do života správnych ľudí. Ďakujem, že vďaka nim som mohol prekonať veľa kritických období. Som rád, že Ťa poznám. Ak dnes stretnem niekoho, kto potrebuje moje svedectvo o Tebe, daj mi prosím odvahu aj vhodné slová.

Lukáš Rozehnal

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi