Jediná hodnota v pominuteľnom svete

Ježiš Kristus je ten istý včera i dnes a naveky! Nedajte sa zviesť všelijakými a cudzími náukami, lebo najlepšie je posilňovať srdce milotou… (Žid 13,8.9)

List Židom upozorňuje na skutočnosť platnú pre ľudí všetkých generácií – „Ježiš Kristus je ten istý včera i dnes a naveky“. To je ústredné posolstvo celej Biblie. Stará zmluva pripravila cestu Tomu, ktorý mal prísť. Nová zmluva podáva správu o Tom, ktorý prišiel a predpoveď do dôsledkov naplnil.
My ľudia všetko meriame časom, ktorý nás zväzuje. Študujeme históriu a hovoríme o osobnostiach, ktoré tu boli a ovplyvnili naše dejiny. Sledujeme tých, ktorí sú dnes odhodlaní zmeniť svet. No aj oni sa skôr či neskôr stratia v úzadí a kolobeh sa bude opakovať. A tak sme súčasťou toho, čo sa mení, čo sa stráca, čo ľudia na jednej strane s námahou budujú a čo sa skôr alebo neskôr zrúti.
Uvedomujeme si, že je iba jeden, ktorý sa nemení a že nám dáva príležitosť, aby sme prijali Jeho ponuku večných a nemenných hodnôt?
„Veď tu nemáme trvalé mesto, ale hľadáme budúce,“ pripomína nám List Židom. Toto svedectvo je založené na autorite Ježiša Krista, ktorý zvíťazil nad smrťou a ľudskou pominuteľnosťou.
Nezabudnime, že tento večný Boh sa túži priblížiť aj k nám. Chce vstúpiť do nášho života. Ponúka nám pokoj, ktorý sa tu vo svete nedá získať. Chce nás naplniť radosťou, ktorá sa nepominie. Dajme mu na to príležitosť.

„Bože, daj nám čisté srdce, aby sme Ťa mohli vidieť, pokorné srdce, aby sme Ťa mohli počúvať, lásku do srdca, aby sme Ti mohli slúžiť a vieru do srdca, aby sme pre Teba mohli žiť.“ (Dag Hammarskjold)

Jiří Drejnar

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi