Radím ti, aby si odo mňa kúpil… (Zj 3,18)

Po tom, čo nám Ježiš určil diagnózu (pozri včerajšie zamyslenie), prichádza Jeho rada („Radím ti…“). Prečo len rada a nie razantné slovo „musíš“? Ježiš dobre pozná človeka dneška. Ak by povedal „musíš“, zrejme by prišla odpoveď: „Tak to naozaj nemusím. Ja predsa najlepšie viem, čo a ako.“ Ak je to však apel na našu dospelosť, na naše vlastné rozhodnutie v zmysle rozhodni sa sám, ja ti len radím, potom je to pre nás prijateľnejšie. „A tak ti, človeče, radím“, hovorí Ježiš.
Čo nám Ježiš vlastne radí? Hovorí: „Aby si kúpil…“ Tomu dnešný človek rozumie, veď nakupuje každý deň – veci v obchode, ale aj názory v krčme, novinách, televízii, nakupuje názory na to, čo je moderné, ako byť úspešný. Pod pozlátkou slobody je človek „kŕmený“ z akéhokoľvek zdroja.
Do toho vstupuje Ježiš a hovorí: „Nakupuj u mňa“. To znamená – nakupuj duchovné hodnoty. Nie je vôbec pravda, že máš všetko, pretože ti chýbajú duchovné hodnoty. Ľudia sa dnes snažia o rôzne hodnoty; duchovné patria v tom lepšom prípade až na posledné miesto. Je to škoda, naša škoda. Ježiš nás upozorňuje, že kvalitný a perspektívny život sa bez duchovných hodnôt nezaobíde. Práve ony sú pre vyvážený život nevyhnutné.
Nejde iba o „nejaké duchovno“, ktoré sa tlačí do našej spoločnosti z rôznych zdrojov. Ide o duchovné hodnoty, ktoré ponúka Ježiš, a preto ťa vyzýva: „Nakupuj u mňa.“
Ide o nádej, víťazstvo, novú zem, ide o život. Ide o úžasnú Ježišovu ponuku. Nezostaňme chudobní, nahí, slepí a nevedomí. Naopak. Poďme k víťazstvu. To však predpokladá vyslobodiť sa zo všednosti súčasných dní a nakupovať u Ježiša.

Ďakujem Ti, Pane, že ma upozorňuješ na skutočné životné hodnoty, ktoré potrebujem. Ďakujem, že prepisuješ zoznam mojich hodnôt a prianí a učíš ma, čo je pre mňa naozaj dôležité.

Jan Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi