Pretože viac nepotrebujeme

Ozval sa Filip: Pane, ukáž nám Otca a to nám postačí! (Ján 14,8)

Zastavme sa dnes pri slove „postačiť“, ktoré sa tiež prekladá „nepotrebovať“. Toto sloveso sa v Jánovom evanjeliu nachádza už len raz. Určite to nie je náhoda, že je to opäť Filip, kto povie: „Ani za dvesto denárov chleba nebude dosť, aby sa každému ušlo aspoň trochu.“ (Ján 6,7) V gréckom texte sa tu stretávame so slovesom „arkein“, ktoré znamená stačiť, postačovať, vystačiť, uspokojiť sa. Je použité napríklad aj v Matúšovom evanjeliu v 25. kapitole v podobenstve o družičkách, ktorým nestačil olej v lampách.
Zostaňme v kontexte Jánovho evanjelia. Situácia opisovaná v 14. kapitole je akousi ozvenou toho, o čom čítame v 6. kapitole. Pán Ježiš nasýtil päťtisícový zástup a potom vyhlásil: „Ja som chlieb života. Kto prichádza ku mne, nikdy nebude hladovať; a kto verí vo mňa, nikdy nebude smädný.“ (Ján 6,35)
Ježiš je tým najhlbším naplnením a uspokojením v živote človeka. Až keď učeníci priznajú, že nerozumejú tomu, čo Ježiš koná a hovorí, má ich učiteľ možnosť vysvetliť im niečo podstatné zo zjavenia Boha ľuďom. Môžu pochopiť, že ich túžbu po zmysle života môže naplniť len Boh, Ježiš, ktorý je „chlieb života“.

Ďakujem Ti, Pane, že Ty môžeš byť najhlbším uspokojením a naplnením nášho života. Prosím, aby to tak naozaj bolo.

Hanka Machová

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi