Verím v Boha – Pravdu

Ježiš mu povedal: Ja som cesta, pravda i život. Nik nepríde k Otcovi, ak nejde cezo mňa. (Ján 14,6)

V živote nastávajú situácie, keď sa s Pilátom pýtame: „Čo je pravda?“ (Ján 18,38) Židia mali svoju pravdu, za ktorú bojovali. Pilát však vnímal veci inak. Najmä keď ho jeho žena varovala pred Ježišom, pretože sa jej prisnilo, že je nevinný.
Viete, koľko existuje cirkví, ktoré sú presvedčené, že jedine ony majú pravdu a nikto iný? Židov nepresvedčil ani samotný Boh v ľudskom tele o tom, že sa mýlia. Koľko vojen je aj dnes pre vlastnú pravdu! Koľko rodinných sporov sa vedie o to, kto má pravdu, alebo koľko vzťahov sa rozpadne len preto, že ani jedna strana nie je ochotná ustúpiť zo svojho tvrdenia! Povedať pravdu do očí často znamená niekomu ublížiť. Hovorím o situáciách, keď má každý jeden svoju subjektívnu pravdu, ale vyhlasuje ju za objektívnu. Jednotlivci zabúdajú, že ak sa podelíme o pravdu, môžeme vnímať pravdu, ktorá nás presahuje.
Je tu však Pravda, o ktorej hovoril Ježiš. Sľúbil, že keď ju spoznáme, oslobodí nás. (Ján 8,32) Sľúbil, že pošle svojho Ducha, ktorý nás do nej vovedie. (Ján 16,13) Otcovo slovo je pravda. (Ján 17,3) Slovo, ktoré sa stalo telom a prebývalo medzi nami, je pravda. (Ján 1,14) Ježiš je Pravda. Táto Pravda sa nedá poznať len rozumom a človek jej potrebuje otvoriť svoje srdce a nechať sa ňou naplňovať a prečisťovať. Pravda usvedčuje, ale tiež lieči. Vie zraziť na kolená, ale tiež postaviť na nohy. Pravda umožňuje spravodlivosti ísť ruka v ruke s láskou.

Pane Ježišu, ďakujem Ti, že si nám svojimi slovami i životom ukázal, čo je pravda. Prosím, pomôž mi rozlišovať medzi svojím presvedčením o pravde a samotnou Pravdou. Prosím, aby Pravda uvádzala môj život do súladu s Tebou, so mnou samým aj s mojimi najbližšími. Amen.

Petr Činčala

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi