Nebeská identita

Ja som cesta, pravda i život… (Ján 14,6)

Označenie „ja“ nachádzame v Božom slove 95-krát v súvislosti s Bohom a len 4-krát v spojení s človekom. Ak načúvame svojmu okoliu, takmer bez prestania počujeme slovo „ja“ v spojení s osobnými potrebami a sebeckými záujmami ľudí. Závažné označenie „ja“ si pritom môže dovoliť len ten, kto nemyslí na svoje ja, ale naplno sa angažuje pre naše „ja“.
Samozrejme, že slovo „ja“ nemôžeme vyradiť z nášho slovníka z dôvodu zrozumiteľnej komunikácie. No takisto je alarmujúce, ako často ho používame. Aj keď ho nevyslovíme, stále zostáva v pozadí nášho vyjadrovania.
V dejinách nachádzame veľké množstvo panovníkov, filozofov i náboženských predstaviteľov, ktorí ponúkali cestu i pravdu. Ježiš Kristus tiež predstavil cestu a pravdu, ale k tomu pridal život, aký neprežil nikto z ľudí.
Spasiteľ sveta často hovoril, že na prvom mieste má byť nasledovanie, odovzdanie a hľadanie Božieho kráľovstva. Už prvé prikázanie hovorí o tom, kto má byť tým JA, ktoré máme nasledovať. Jeho motivácia je celkom nezištná a je postavená na obeti a službe. On vie, že šťastní a bezpeční pred vlastným ja budeme len vtedy, ak na prvé miesto vo svojom živote postavíme Jeho JA.
Keby sme mohli získať slobodu a byť šťastní bez neho, rád sa odsťahuje do toho najhlbšieho vesmíru a nechá nás samých. Nepotrebuje kvôli sebe vykrikovať: „Nadovšetko milujte svojho Boha!“ Práve preto sa môžeme s dôverou o neho oprieť a prosiť, aby nás oslobodil od nás samých.
Všimnime si, s koľkými ľuďmi sme sa počas dňa rozprávali a ako často sme hovorili o sebe. Neznamená to, že o sebe nemôžeme nič povedať, no mali by sme uprednostniť načúvanie a službu iným. Často sa stáva, že muž predostrie žene svoje požiadavky namiesto toho, aby prejavil záujem o jej potreby. Naopak, ženy často vyjadrujú len svoje pocity namiesto toho, aby vnímali, čo trápi partnera. Rovnako permanentne sa stáva, že zavalíme vlastné deti úlohami, ktoré sú podľa našich predstáv nevyhnutné pre ich dobro namiesto toho, aby sme sa spýtali, čo prežili, čo ich trápi alebo po čom túžia.
Ten, ktorý sa predstavil Mojžišovi v horiacom kre ako „JA SOM“, sa podľa svedectva evanjelia Jána rovnakým spôsobom stotožnil s Bohom. Praje si, aby som stratil svoje na seba zamerané „ja“ a získal pravú, jedinečnú identitu, originalitu a hodnotu, ktorú nachádzam len v Kristovi.

Pane, pomôž mi viac načúvať Tebe a ľuďom a menej hovoriť a myslieť na seba. Ďakujem Ti, že tak môžem lepšie poznať aj sám seba.

Aleš Zástěra

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi