Viem, že môžem chcieť viac (3)

Potom vošiel do Jericha. A tu, muž menom Zachej, ktorý bol hlavným mýtnikom a bol bohatý, túžil uvidieť Ježiša, aby vedel, kto to je, no pre zástupy ho nemohol zazrieť, lebo bol malej postavy. Bežal teda napred a vyšiel na divý figovník, aby ho odtiaľ videl, lebo tadiaľ mal ísť. Keď Ježiš prišiel na to miesto, pozrel hore a povedal mu: Zachej, poď chytro dolu, lebo dnes musím zostať v tvojom dome. On chytro zišiel a s radosťou ho prijal. Všetci, ktorí to videli, reptali: K hriešnemu človeku si vošiel oddýchnuť. Ale Zachej povedal Pánovi: Pane, polovicu svojho majetku dávam chudobným a ak som niekoho v niečom oklamal, vrátim to štvornásobne. Ježiš mu odpovedal: Dnes prišla spása do tohto domu, veď aj on je Abrahámovým synom. (Luk 19,1-9)

Tento človek bol hlavný colník a veľký boháč, ekonomicky zabezpečený a spoločensky uznávaný. Ten, ktorý nič nepotrebuje, pretože má peniaze, a to je všetko, na čom záleží. Prečo teda lezie na strom a chce vidieť Ježiša? Žeby zo zvedavosti? Azda by sa takto nezosmiešňoval. Vyliezol teda na strom, pretože bol chorý a potreboval byť uzdravený? Pre to by zrejme neliezol na strom. Tak prečo? Ježiša sa predsa držia tí, ktorí svoj život nezvládajú. Ale človek jeho postavenia?
Toto možno vírilo v hlavách tých, ktorí stáli okolo. No iba on sám vedel, že jeho život nie je naplnený, že mu niečo chýba. Možno radosť, odpustenie, možno niečo iné. Nech už to bolo čokoľvek, nadšene prijíma Ježiša do svojho domu. Nevieme, čo mu Ježiš povedal, ale vieme, že Zachej urobil životné rozhodnutie, ktoré Ježiš okomentoval slovami: „Dnes prišla spása do tohto domu.“
Nie sme chorí, nemusíme žobrať a máme všetko. Nič nepotrebujeme, no predsa nám niečo chýba. Možno ani nevieme čo. Alebo to možno presne vieme, ale z ľudského hľadiska nie je možné, aby sme to dostali. Verme, že Ježiš je ochotný vstúpiť do každého domu. Je ochotný dať nám práve to, čo potrebujeme, či si to uvedomujeme, alebo nie. Stačí zliezť z výšok, v ktorých máme pocit, že sme, a prijať Ježiša do svojho domu, do svojho srdca.

Pane Ježišu, príď dnes do môjho domu. Prines mi istotu spasenia. Dovoľ mi, aby som sa z nej mohol radovať. Daj mi silu, aby som sa o svoje spasenie a radosť z neho dokázal deliť s tými, ktorí dnes vstúpia do môjho života.

Jan Dymáček

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi